11.12.10

Διπλό χαστούκι σε Σαμαρά – Ναυάγιο στρατηγικής στη Ν.Δ.


ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ...
Ρεζίλι διεθνώς έγινε ο αρχηγός της Νεοδεξιάς και το γαλάζιο συνονθύλευμα μετά τα όσα ελέχθησαν στη διάρκεια της «ανάκρισης» του Ντομινίκ Στρος Καν από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η Ν.Δ. απογυμνώθηκε μπροστά στα μάτια όχι μόνο ολόκληρου του ελληνικού λαού αλλά και...


ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς η έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων της Ρηγίλλης, όσον αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση, έγινε πιο εμφανής από ποτέ.

Ο πρόεδρος του ΔΝΤ έβαλε τους τίτλους τέλους στο παραμύθι της «εύκολης και γρήγορης δημοσιονομικής ανάκαμψης άνευ θυσιών» που είχαν επινοήσει οι «φωστήρες» του νεοκλασικού για να παραπλανήσουν τους Έλληνες. Απαντώντας στην ερώτηση του αγαπημένου πουλέν του Μεσσήνιου, του Σταϊκούρα, ο Στρος Καν ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του κόμματός του είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ κάλεσε τη Ν.Δ. να συνδράμει στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Όσο πιο διευρυμένη είναι η στήριξη στο πρόγραμμα τόσο το καλύτερο. Δεν με ενδιαφέρει που δεν ψηφίσατε το μνημόνιο. Θα στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, αν αποφασίσετε να το στηρίξετε», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Στρος Καν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα ήξεις-αφήξεις της Ρηγίλλης σχετικά με την οικονομική πολιτική, τόνισε: «Λέτε ότι υπάρχουν πολλά σωστά μέτρα. Θα μπορούσατε να το είχατε ψηφίσει. Χωρίς το μνημόνιο ήσασταν με την πλάτη στον τοίχο».

Η απάντηση αυτή έκανε το αγαπημένο πουλέν του Σαμαρά, το οποίο νωρίτερα είχε επαναλάβει το γνωστό γαλάζιο ποιηματάκι περί αλλαγής του μίγματος της οικονομικής πολιτικής, να μοιάζει με αδιάβαστο μαθητούδι. Ωστόσο, το μεγαλύτερο χτύπημα για το «νεοδεξιό Τιτανικό» και τον πελαγωμένο καπετάνιο του ήταν το γεγονός ότι ο Στρος Καν υπονόησε με σαφήνεια ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτό το σημείο εξαιτίας των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης Καραμανλή. «Ποιος ήταν υπεύθυνος δεν θα το αναπτύξω εγώ», σημείωσε νε νόημα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος σε μια προσπάθεια να θέσει τη Ρηγίλλης προ των ευθυνών της επεσήμανε: «Εγώ είμαι βέβαιος για την επιτυχία του προγράμματος. Αποφασίστε τώρα εσείς με ποια πλευρά θα ταχθείτε». Φυσικά, ο συνήθως λαλίστατος Σταϊκούρας κατάπιε τη γλώσσα του, δείχνοντας φανερά αμήχανος. Άλλωστε, δεν είναι και μικρό πράγμα να εκτίθεται κανείς με τέτοιο τρόπο σε ολόκληρο το πανελλήνιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μετά απ’ όλα αυτά ο Σαμαράς σκέφτεται να μην προχωρήσει στη μέχρι πρότινος σίγουρη αναβάθμιση του βουλευτή Φθιώτιδας, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο Σταϊκούρας είναι πλέον καμένο χαρτί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ηγέτης της Νεοδεξιάς έχει χάσει οριστικά και αμετάκλητα το παιχνίδι τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, καθώς η ανευθυνότητά του τον έχει καταστήσει περίγελο της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Στο εξωτερικό, ο Σαμαράς αντιμετωπίζεται εδώ και πολύ καιρό ως ένας λαϊκιστής του χειρίστου είδους. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι η Ν.Δ. αποτελεί πλέον ξένο σώμα στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εξάλλου, κανείς στις Βρυξέλλες δεν έχει ξεχάσει ακόμη την άρνηση του Σαμαρά να ψηφίσει το μνημόνιο, την ώρα που οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Δεξιάς έδιναν μάχη στα κοινοβούλια των χωρών τους για την έγκριση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: