16.12.10

Η οργή πνίγηκε στη βία...

Από το ΕΘΝΟΣ.
Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν χθες το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας των εργαζομένων, ομάδες νεαρών. Σημειώθιηκαν 23 συλλήψεις, 10 προσαγωγές ενώ τραυματίστηκαν 27 αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, έκαψαν ... αυτοκίνητα και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και σε στάσεις λεωφορείων.

Η οργή πνίγηκε στη βία

Μέσα σε λίγη ώρα, οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων πέτυχαν με τη δράση τους να εκτοπίσουν σε δεύτερο πλάνο την μαζικότατη συγκέντρωση και τα συνθήματα των διαδηλωτών, ενώ οι σκηνές με τις φωτιές και τις συγκρούσεις μεταδόθηκαν στο εξωτερικό, ξαναφέρνοντας αρνητικά στο προσκήνιο τη χώρα.

Τα συνθήματα πνίγηκαν στα δακρυγόνα

Η αντίδραση του κόσμου και τα συνθήματα «πνίγηκαν» μέσα στα δακρυγόνα, τους καπνούς και τις φωτιές που έβαλαν οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων.

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, με συνέπεια πολλοί πολίτες να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα και να φύγουν άρον- άρον από το κέντρο.

Έτσι, η Ελλάδα πρωταγωνίστησε για μία φορά αρνητικά στα ξένα μέσα ενημέρωσης, οι ανταποκριτές των οποίων μετέδιδαν σε συνεχείς ζωντανές συνδέσεις τα όσα συνέβαιναν στο κέντρο της Αθήνας.

Ογκώδεις οι συγκεντρώσεις

Οι διαδηλωτές αψήφησαν το κρύο και τη βροχή και άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς στο κέντρο της πόλης. Οργανώθηκαν τρεις συγκεντρώσεις, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας, στο Μουσείο στην οδό Πατησίων και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως.

Το ΠΑΜΕ ολοκλήρωσε την πορεία του περίπου στη 1.15 το μεσημέρι και έως την ώρα εκείνη, όλα κυλούσαν ήρεμα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μόλις τμήμα των διαδηλωτών από τις άλλες δύο πορείες έφτασε στο Σύνταγμα, άρχισαν τα πρώτα επεισόδια, τα οποία, εξελίχθηκαν σε μάχη εκ του συστάδην μεταξύ νεαρών και αστυνομικών.

Ο πρώτος κύκλος επεισοδίων είχε ως επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος και ο δεύτερος τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι ομάδες νεαρών που είχαν μπει στους διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες, μπουκάλια και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Καταδίωξη με μοτοσυκλέτες στο Σύνταγμα

Στόχος των νεαρών έγινε και το υπουργείο Οικονομικών, εναντίον του οποίου εκτοξεύθηκαν μολότοφ, με συνέπεια να προκληθεί μικρή πυρκαγιά στην είσοδο. Επίσης, οι δράστες προκάλεσαν ζημιές και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι αστυνομικοί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά οι νεαροί συνέχιζαν τις επιθέσεις τους. Υποχωρούσαν και εν συνεχεία επέστρεφαν και εκτόξευαν και πάλι πέτρες και μολότοφ. Μπροστά από το ξενοδοχείο King George πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων.

Κατά τη 1.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος «εισέβαλαν» και οι δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ -κάποιοι εξ αυτών έχασαν την ισορροπία τους από το «κυνηγητό»- και η κατάσταση έδειχνε προς στιγμήν να τίθεται εκτός ελέγχου.

Δεύτερος γύρος στα Προπύλαια

Ο δεύτερος γύρος των επεισοδίων ξεκίνησε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν πλέον οι διαδηλώσεις είχαν ολοκληρωθεί.

Περίπου τριακόσιοι νεαροί μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την Πανεπιστημίου μπροστά από τα Προπύλαια, καθώς και τους γύρω δρόμους. Προκάλεσαν επεισόδια στην οδό Σίνα, δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα, όπου πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν και πάλι με χημικά.

Και κλεφτοπόλεμος στο Πολυτεχνείο

Για αρκετή ώρα στον χώρο αυτό μαίνονταν σφοδρές συγκρούσεις. Από την συνεχή χρήση των χημικών, η ατμόσφαιρα στην περιοχή είχε γίνει αποπνικτική.

Εν συνεχεία, έπειτα από συνεχείς συγκρούσεις, οι νεαροί απωθήθηκαν από τα Προπύλαια και κατέφυγαν στο Πολυτεχνείο, γύρω από τους δρόμους του οποίου γράφηκε ο επίλογος των χθεσινών εκτρόπων.

Διάφορες ομάδες έβγαιναν κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το ιστορικό Ίδρυμα και εκσφενδόνιζαν πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κουντούρης ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: