24.12.10

Φοβάται για τη ζωή του ο Τζούλιαν Ασάντζ...


Ο Ασάντζ δηλώνει ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να δολοφονηθεί σε μία αμερικανική φυλακή, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ο δημιουργός της ιστοσελίδας Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ δηλώνει ότι, εάν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία, είναι «πολύ πιθανόν» να δολοφονηθεί σε κάποια αμερικανική φυλακή, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο ...

Ασάνζ θεωρεί ότι, εάν οι ΗΠΑ επετύγχαναν την έκδοσή του για να τον φυλακίσουν, θα υπήρχαν «μεγάλες πιθανότητες» να δολοφονηθεί, «όπως ο Τζακ Ρούμπι» το 1967.

Ο Ρούμπι δολοφόνησε τον Λι Χάρι Οζβαλντ στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Οζβαλντ για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος έχει αποφυλακισθεί υπό όρους στη Βρετανία, αντιμετωπίζει διαδικασία έκδοσης προς τη Σουηδία, ενώ από την πλευρά της η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα απαγγελίας εναντίον του κατηγοριών για κατασκοπεία, με τη δημοσίευση χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Συνελήφθη στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τις σουηδικές αρχές και φυλακίσθηκε για εννέα ημέρες. Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του στη Σουηδία θα αρχίσει στις 7 Φεβρουαρίου, αλλά αναμένεται να διαρκέσει μήνες, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εφέσεων που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: