6.12.10

Με πρόστιμο-μαμούθ απειλείται η Ελλάδα για τις χωματερές...


Την απαισιοδοξία της για το κατά πόσο η Ελλάδα θα επιτύχει την έγκαιρη απενεργοποίηση των ανεξέλεγκτων χωματερών εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας πως το θέμα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε...

δηλώσεις της η Τίνα Μπιρμπίλη υπενθύμισε πως η χώρα μας πρέπει -δια του υπουργείου Εσωτερικών- να ενημερώσει σχετικά την Κομισιόν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εκτίμησε πως σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 250 ανεξέλεγκτες χωματερές, με τις περισσότερες από τις μισές να βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Εφόσον δεν επιτευχθεί πρόοδος η Κομισιόν ενδεχομένως να επιβάλει ημερήσιο πρόστιμο μέχρι και 30.000 ευρώ ανά χωματερή, ποσό που σε ετήσια βάση σημαίνει 2,7 δισ. ευρώ. Η χώρα μας είχε... εξασφαλίσει την πρώτη της καταδίκη για το θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών το 2005 και είχε, τότε, δεσμευτεί πως θα έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέχρι το 2008. Ωστόσο, ένας αριθμός ανεξέλεγκτων χωματερών εξακολουθεί να λειτουργεί.

Πιθανή παράταση για τους ημιυπαίθριους

Αναφερόμενη στους ημιυπαίθριους χώρους και σχολιάζοντας σχετική απόφαση του ΣτΕ, η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε πως έχει ζητήσει ενημέρωση και εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα ρυθμιση δεν θίγεται από την απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και μετά τις 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων. "Θα το αξιολογήσουμε" σημείωσε. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 270.000 δηλώσεις.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: