27.12.10

Χιλιάδες στην υποδοχή του Μαβί Μαρμαρά,,,


Χιλιάδες Τούρκοι έδωσαν το παρών στην τελετή υποδοχής του πλοίου Μάβι Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Το περασμένο Μάιο το πλοίο, επικεφαλής στολίσκου, επιχείρησε να σπάσει το ισραηλινό μπλόκο και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απόπειρα όμως που είχε αιματηρή κατάληξη με την επέμβαση των Ισραηλινών κομμάντο. Τελικός...
απολογισμός, εννέα Τούρκοι ακτιβιστές νεκροί.

Το Μαβί Μαρμαρά έφθασε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη μία ημέρα μετά την πολλοστή απάιτηση της Τουρκίας να απολογηθεί το Ισραήλ για την αιματηρή επιδρομή. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ξεκαθάρισε με το πλέον σαφή τρόπο, ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία για το θάνατο των εννέα ακτιβιστών.

Την ίδια ώρα η οργάνωση που συντόνισε την επιχείρηση του στολίσκου ανακοίνωσε ότι το Μαβί Μαρμαρά θα κάνει και άλλη προσπάθεια να σπάσει το ισραηλινό μπλόκο και να μεταφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας. επιχείρηση στην οποία θα μετάσχουν 50 πλοία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου 2011, ένα χρόνο ακριβώς μετά την ισραηλινή επιδρομή.

Υπενθυμίζεται ότι το επεισόδιο αυτό προκάλεσε έντονη διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί λόγω της άρνησης του Ισράηλ να απολογηθεί με το αιτιολογικό ότι οι κομμάντος του αντέδρασαν αμυνόμενοι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμετ Νταβούτογλου, δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά για να γίνει αυτό και να συνεχιστεί ησυνεργασία των δύο χωρών, το Ισραήλ θα πρέπει αφενός να απολογηθεί για την επίθεση και αφετέρου να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης Σαραϊμπουρνού για μια εβδομάδα κατά την οποία θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: