24.12.10

Οι αγορές έχουν αρχίσει να ακονίζουν τα μαχαίρια τους πάλι ...


Του Γιάννη Αγγέλη
Η απόφαση του οίκου αξιολογησης Fitch να προχωρήσει, παραμονές Χριστουγέννων, σε υποβάθμιση της Πορτογαλίας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τα όσα πρόκειται να συμβούν μετά τις γιορτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι... παράλληλα με την ανακοίνωση για την υποβάθμιση της Πορτογαλίας, η Fitch με άλλη ανακοίνωσή της, επιλέγει τη στιγμή για να τοποθετηθεί απέναντι στην κρίση της ευρωζώνης υποστηρίζοντας ότι αυτή έχει δομικό χαρακτήρα στο βαθμό που εκφράζει τις επιφυλάξεις τόσο για τη βιωσιμότητα του ευρώ όσο και για την ικανότητα των ξεχωριστών μελών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση ελλειμμάτων και χρέους...

Η πίεση αυτή από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης έγινε ισχυρότερη μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην οποία αποδίδεται έλλειψη ικανότητας να αντιμετωπίσει την άμεση κατάσταση με ένα συνολικό σχέδιο. Η ένταση φαίνεται να πολλαπλασιάζεται καθώς από την πλευρά της Γαλλίας και της Γερμανίας έρχονται αντίθετα μηνύματα με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας να υποστηρίζει την άμεση ανάγκη για "οικονομική κυβέρνηση", ενώ από το Βερολίνο συνάδελφός της από τη γερμανική κυβέρνηση απαντά ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται από τη Γερμανία η οποία ζητά εδώ και τώρα ανάληψη ευθυνών από την κάθε χώρα ξεχωριστά!

Αναλυτές που παρακολουθούν με προσοχή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους Οίκους αξιολόγησης θεωρούν περισσότερο από βέβαιο ενα νέο κύμα πίεσης από τις αγορές τόσο στα ευρω-ομόλογα όσο και στο ευρώ αμέσως μετά τις γιορτές.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία θα βρεθούν και πάλι στο κέντρο των πιέσεων με νέες υποβαθμίσεις που θα έχουν άμεση συνέπεια στην ικανότητα αναχρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον διεθνή οικονομικό τύπο αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την Φρανκφούρτη.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: