13.12.10

BBC- Σύνοδος Κορυφής Βρυξελλών: Προσχέδιο για ανάληψη μέρους του κόστους χρεοκοπίας από ιδιώτες επενδυτές...


Οι ιδιώτες επενδυτές θα αναλαμβάνουν μέρος του κόστους χρεοκοπίας μίας χώρας, προβλέπει το προσχέδιο κειμένου το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 16 με 17 Δεκεμβρίου, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με το «communique» που έχει...
στην κατοχή του το βρετανικό δίκτυο, και το οποίο αφορά τις συζητήσεις για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έχουν υπερβολικά ελλείμματα να «μετακυλήσουν» τις ζημιές στους ιδιώτες δανειστές τους- στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων- ως προϋπόθεση για να δοθεί στις συγκεκριμένες χώρες πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.

Επιπλέόν, αν μία κυβέρνηση αντιμετωπίσει προβλήματα υψηλού χρέους και ελλείμματος, θα απαιτεί από αυτήν να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των άλλων χρεών της, αλλά να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του ευρωπαϊκού «δανείου διάσωσης».

Από τον Ιούνιο του 2013, επίσης, τα κρατικά ομόλογα θα εμπεριέχουν ειδική «ρήτρα συλλογικής δράσης» βάσει της οποίας θα είναι πολύ πιο εύκολο για μία χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα να λάβει τη συγκατάθεση των δανειστών της για μελλοντική «παραγραφή» του χρέους.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, όπως είναι αναμενόμενο και σχολιάζει και το βρετανικό δίκτυο, ενδέχεται να αυξήσουν το μελλοντικό κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: