12.12.10

Φθορά, αλλά και με 9 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ...


Δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή και το SKAI...
Την πρωτοκαθεδρία έναντι της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, παρά την...φθορά που υπέστη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.

Η μικρή διαφορά των δύο κομμάτων που καταγράφηκε στην περιφερειακή τους επιρροή δεν μεταφράζεται σε μείωση της ψαλίδας στην εθνική τους επιρροή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΝΔ δεν εισπράττει την φθορά του κυβερνώντος κόμματος.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 39% έναντι 30% της ΝΔ.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ με 5,5%, 2% έχουν οι Οικολόγοι 2,5% η Δημοκρατική Αριστερά και 2,5% η Δημοκρατική Συμμαχία.

Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας ενώ ένα ποσοστό 27% πιστεύει ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας έναντι ενός ποσοστού 7% που θεωρεί ότι καλύτερη θα ήταν μία κυβέρνηση της ΝΔ .

Οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας ενώ ίδιο είναι και το ποσοστό όσων δεν είναι ικανοποιημένοι από την ζωή που ζουν σήμερα.

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Oχτώ στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική λειτουργία και 9 στους δέκα από την λειτουργία της αντιπολίτευσης .
Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το ΚΚΕ με ποσοστό 20% και ακολουθούν η ΝΔ με 19 ο ΛΑΟΣ με 18 ο ΣΥΡΙΖΑ με 8 ενώ κανένα από αυτά απαντά το 25% των ερωτηθέντων.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 42% έναντι 20%
του Αντώνη Σαμαρά ενώ κανένας από τους δύο απαντά το 34%. Όλοι πάντως οι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές από θετικές γνώμες με τον πρωθυπουργό, ωστόσο να έχει τις λιγότερες αρνητικές γνώμες από τους υπόλοιπους.

Κυβερνήσεις συνεργασίας σε ποσοστό 34% προκρίνουν οι πολίτες για την μορφή διακυβέρνησης που επιθυμούν και ακολουθούν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με ποσοστό 23% και η οικουμενική κυβέρνηση με 20%.

Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερέψει ενώ οκτώ στους δέκα αισθάνονται κοινωνικά ανασφαλείς έναντι ενός ποσοστού 145 που αισθάνονται ασφαλείς.

Τέλος μόνο πέντε στους δέκα πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτική ενώ μοιρασμένες είναι και οι απόψεις για το αν θα διεξαχθούν ή όχι πρόωρες εκλογές....
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: