16.12.10

Περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν χθες ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης...


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης την ίδια ώρα που διαδήλωναν ενάντια στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 23 προσαγωγές ατόμων εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δέκα. Ακόμη ...
τραυματίστηκαν ή αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τις ρίψεις των δακρυγόνων αρκετοί πολίτες ενώ στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών μεταφέρθηκαν και 27 αστυνομικοί. Ωστόσο ένας από τους αστυνομικούς παρέμεινε για νοσηλεία στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο καθώς έφερε εγκαύματα που προκλήθηκαν από βόμβα μολότοφ. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε τουλάχιστον τρία ΙΧ αυτοκίνητα, δυο υπηρεσιακές μοτοσικλέτες της Αστυνομίας, σε αρκετές στάσεις λεωφορείων και σε περισσότερα από 10 καταστήματα.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις. Η μια του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας και η δεύτερη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως.

Πρώτοι το δρόμο προς τη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου, πήραν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη λεωφόρο Συγγρού όπου «διαλύθηκαν». Ακολούθησαν τα μπλοκ των εργαζομένων που πήραν μέρος στο δεύτερο συλλαλητήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι πρώτες ομάδες διαδηλωτών έφταναν στο Σύνταγμα η «ουρά» της πορείας ήταν ακόμη στην διασταύρωση των οδών Πατησίων και Σολωμού.

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη διαδηλωτές αντιλήφθηκαν επί της οδού Πανεπιστημίου να κινείται πεζός ο πρώην υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης. Οι διαδηλωτές τον αποδοκίμασαν έντονα και άρχισαν να του φωνάζουν διάφορα συνθήματα. Κάποιοι θερμόαιμοι τον προπηλάκισαν και του πέταξαν διάφορα αντικείμενα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν ελαφρά στο πρόσωπο. Αμέσως άτομα που τον συνόδευαν τον «φυγάδευσαν» αρχικά στην είσοδο μιας πολυκατοικίας και στη συνέχεια τον μετέφεραν στη Βουλή όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Την ίδια στιγμή σκηνικό επεισοδίων είχε στηθεί στο Σύνταγμα. Ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και κομμάτια από μάρμαρο σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην στοά όπου βρίσκεται η είσοδος του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα προκάλεσαν ζημιές στις εισόδους των παρακείμενων υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χρήση χημικών.

Μια άλλη ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Αρχικά οι αστυνομικοί δεν «απάντησαν» ωστόσο στη συνέχεια επειδή η επίθεση συνεχίζονταν τότε τους απομάκρυναν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Δυο τουλάχιστον σταθμευμένα αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Τα επεισόδια ωστόσο στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος δεν είχαν τελειώσει. Ξαφνικά έκαναν την εμφάνιση τους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ από τις οδούς Μητροπόλεως και Ερμού και οι διαδηλωτές που μόλις είχαν φτάσει στο σημείο με τα μπλοκ τους, τους «υποδέχθηκαν» με βροχή από πέτρες. Αμέσως άρχισαν να πέφτουν διαρκώς χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα ενώ ο ήχος από τις συνεχείς εκρήξεις σκέπαζε τις φωνές των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα. Οι αστυνομικοί με τις μοτοσικλέτες τους παράλληλα καταδίωξαν νεαρούς ακόμα και πάνω στο πλακόστρωτο της πλατείας ακινητοποιώντας ορισμένους από αυτούς και κάνοντας προσαγωγές. Κάποιοι άλλοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια κοντά σε μια από τις δυο εισόδους του σταθμού του Μετρό. Τελικά διμοιρίες των ΜΑΤ «κατέλαβαν» το οδόστρωμα μπροστά από το εστιατόριο Μακ Ντόναλντς αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να ανέβουν προς το Σύνταγμα από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Α΄.

Τα πνεύματα ηρέμησαν σταδιακά στη περιοχή μετά από τα επεισόδια που διήρκησαν περίπου 30 λεπτά. Ωστόσο λίγο μετά τις 14.00 νέος γύρος συγκρούσεων μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών ξεκίνησε επί της οδού Πανεπιστημίου. Οι νεαροί έσπασαν μάρμαρα από την μια από τις εισόδους του Μετρό δίπλα από το ξενοδοχείο Μεγ. Βρετάνια και από προσόψεις καταστημάτων και τραπεζών και άρχισαν να τα πετούν εναντίων των διμοιριών των ΜΑΤ που τους απωθούσαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημιές στην διασταύρωση των οδών Ομήρου και Πανεπιστημίου όταν τυλίχθηκε στις φλόγες. Νέο πεδίο μάχης στήθηκε μπροστά από την Ακαδημία Αθηνών και τα Προπύλαια. Τα επεισόδια έληξαν όταν οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους προς την πλατεία Ομονοίας και πάνω στο πλακόστρωτο μπροστά από το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ίδιο σκηνικό στήθηκε μετά και επί της οδού Πατησίων. Νεαροί που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους έβαλαν κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα και έβαλαν φωτιά στο ύψος των οδών Σολωμού και Στουρνάρη. Νωρίτερα μια ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς τη ΓΣΕΕ και όταν εμποδίστηκαν από αστυνομικούς επιτέθηκαν σε δυο άντρες της ομάδας «ΔΙΑΣ» και πυρπόλησαν τις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες τους. Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου το οποίο χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για να κάνουν ανά διαστήματα επιθέσεις προς τους αστυνομικούς πετώντας πέτρες και κομμάτια από μάρμαρο. Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. τους απωθούσαν με χρήση χημικών.

Ξαφνικά ορισμένοι από τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην διασταύρωση των οδών Σολωμού και Πατησίων και παρακολουθούσαν τα επεισόδια αντιλήφθηκαν μια ομάδα αστυνομικών με πολιτικά. Τότε τους κυνήγησαν προς την πλατεία Κάνιγγος και τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ.

Ο πετροπόλεμος μπροστά από το Πολυτεχνείο συνεχίστηκε για λίγη ώρα ακόμα και τελικά οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας καθάρισαν από τα αντικείμενα που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων λίγο μετά τις 16.30 και σταδιακά δόθηκαν και πάλι οι δρόμοι στη κυκλοφορία.

ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: