23.12.10

Πλαφόν 4.000 ευρώ και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ...


Το «κούρεμα» αποδοχών από 10% έως και 25% θα πιάσει και τους χιλιάδες εργαζόμενους στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Παράλληλα θα τεθεί ανώτατο όριο αμοιβών, «πλαφόν», στις 4.000 μεικτά. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε επιστολές του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει πάνω από...
το 34% του μετοχικού τους κεφαλαίου, ζητά να περιορισθεί το μισθολογικό κόστος. Οι επιστολές παρελήφθησαν (ή θα καταφθάσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες) από τους προέδρους των εταιρειών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Πλαφόν 4.000 ευρώ και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

Μάλιστα, ο υπουργός για να διασφαλίσει τις περικοπές δηλώνει ρητά πως «θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ο οποίος θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις εισηγμένες προβλέπει:

* Μείωση 10% στις αποδοχές όλων των υπαλλήλων οι οποίοι λαμβάνουν μεικτά πάνω από 1.800 ευρώ τον μήνα.
* Καθιέρωση ανώτατου ορίου 4.000 ευρώ τον μήνα στο ύψος των συνολικών μεικτών αποδοχών των εργαζομένων.
* Σε επίπεδο κάθε επιχείρησης θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας για τις πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές, όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.
* Η συνολική μείωση αμοιβών που θα προκύψει από τις τρεις παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη στο πνεύμα της ίσης αντιμετώπισης μεταξύ εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και λόγω της «σημερινής κατάστασης της χώρας η οποία υπαγορεύει συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου».

Στο υπουργείο παραδέχονται ότι θα επιβληθεί πλαφόν, αλλά προσθέτουν πως τόσο αυτό όσο και το ύψος των μειώσεων θα αποφασιστούν κατά περίπτωση. Κι αυτό καθώς δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει την εταιρική διακυβέρνηση και να προκαταλάβει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

ΤΟ 2011
Ερχεται 2ος γύρος περικοπών

Στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως και στις εισηγμένες «δεν υπάρχει πάντα η δέουσα ορθολογική χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας». Καλεί τις διοικήσεις να εξετάσουν ανάλογες πρωτοβουλίες (με αυτές που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα για τις ΔΕΚΟ), για την «προσαρμογή του συνολικού κόστους μισθοδοσίας». Ετσι μετά τον Μάρτιο έρχεται από το νέο έτος δεύτερος γύρος περικοπών τόσο για τις μη εισηγμένες όσο και για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με απεργία

Στην ΕΥΑΘ ΑΕ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προγραμματίσει απεργία, με αφορμή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, και ανέμεναν χθες την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές, ώστε να προσθέσουν άλλο ένα αίτημα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο, δεν το συζητάμε», είπε στο «Εθνος» ο Δ. Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων, που έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις προηγούμενες περικοπές μισθών, δώρων και επιδομάτων. Το σωματείο έχει συναινέσει στην πρόταση της διοίκησης για περικοπές υπερωριών, ενώ δηλώνει πως αρμόδια να αποφασίσει για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών είναι η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, έπειτα από γνωμοδότηση του ΔΣ. Βασικό επιχείρημα των εργαζομένων είναι πως η ΕΥΑΘ δεν είναι ΔΕΚΟ, αλλά κερδοφόρα Ανώνυμη Εταιρεία. Στην εταιρεία εργάζονται σήμερα περίπου 300 άτομα και οι καθαρές ετήσιες αποδοχές τους, σύμφωνα με το Σωματείο, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 30.000 ευρώ.

Κώστας Τσαχάκης



ΕΥΔΑΠ
Eπιδόματα τα οποία φτάνουν έως και το 50% του μισθού

Το μισθολόγιο της ΕΥΔΑΠ δεν θεωρείται υψηλό και σύμφωνα με πληροφορίες ο ανώτατος μισθός δεν ξεπερνάει τα 5.800 ευρώ. Εχουν θεσμοθετηθεί ανθυγιεινά επιδόματα για όσους εργάζονται στην αποχέτευση, τα οποία ξεκινούν από το 30% του μισθού και κλιμακώνονται με ανώτατο όριο 50% επί του μισθού για όσους εργάζονται στο εργοστάσιο λυμάτων. Το τεχνικό προσωπικό δουλεύει με βάρδιες και πολλές φορές με υπερωρίες, όταν αυτό απαιτείται λόγω εξωτερικών εργασιών.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Οι συμβασιούχοι είναι ελάχιστοι.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ Βαγγέλης Δημούδης ανέφερε πως από το 2003 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη στην εταιρεία.

Ο ίδιος, όπως μας είπε, έχοντας ειδικότητα επιστημονικού προσωπικού και με προϋπηρεσία 15 χρόνων στην εταιρεία και άλλων 4,5 εκτός, έχει μεικτές αποδοχές 2.500 ευρώ.

Με τις περικοπές που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη άνοιξη, οι μισθοί του προσωπικού μειώθηκαν άνω του 20%. «Δεν θα δεχθούμε άλλη περικοπή στους μισθούς μας και συρρίκνωση των εισοδημάτων μας», τόνισε ο κ. Δημούδης, όταν μάλιστα τα έσοδα από τις περικοπές δεν πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά στα ταμεία της ΕΥΔΑΠ και στους ιδιώτες μετόχους, όπως επισήμανε. Οπως είναι γνωστό, η ΕΥΔΑΠ είναι ανώνυμη εταιρεία, με το υπουργείο Οικονομικών να κατέχει το 61% ενώ το 39% είναι διεσπαρμένο σε ιδιώτες.

Μανίνα Νικολοπούλου



ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
«Αιτία πολέμου η όποια απόπειρα μείωσης των μισθών»

Αιτία «πολέμου» θεωρείται για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η όποια απόπειρα μείωσης των μισθών των εργαζομένων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλο.

Ο κ. Φωτόπουλος προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και όπως υποστηρίζει ο ίδιος οι νόμοι 3833 και 3845 μείωσαν κατά 7 και 3%, αντίστοιχα, τους μισθούς. Αφαιρέθηκαν 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 80 πήγαν στους μετόχους. «Με τη μείωση των μισθών η εταιρεία δαπανά λιγότερα χρήματα, άρα προκύπτουν περισσότερα κέρδη και τα μισά πάνε στους μετόχους», υποστηρίζει ο κ. Φωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, «ο μέσος μισθός των 22.000 εργαζομένων το 2005 ήταν 37.400 ευρώ, ή 2.670 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα ο μέσος μισθός είναι 46.000 ευρώ ετησίως. Η αύξηση είναι 23%. Από το ποσοστό αυτό το 11% προέρχεται από την ωρίμανση των τριετιών, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε 21,9%. Δηλαδή σε μία πενταετία η πραγματική αύξηση των μισθών είναι μόλις 1%».

Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 50 ετών αντί για 35 με 38 ετών. «Η ΔΕΗ έχει γερασμένο προσωπικό και λιγοστό. Η σημερινή αναλογία, που λένε, μία αποχώρηση για πέντε προσλήψεις, στην περίπτωση της ΔΕΗ εφαρμόζεται τα τελευταία 15 χρόνια», καταλήγει ο κ. Φωτόπουλος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ



ΟΛΠ ΑΕ
«Καθίζηση» αποδοχών στο Λιμάνι

«Καθίζηση» έχουν υποστεί, τη φετινή χρονιά, οι αποδοχές των εργαζόμενων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ). Οι αιτίες εντοπίζονται σε δύο λόγους: Στη μείωση των αποδοχών, που σε ετήσια βάση φτάνει για τους υπαλλήλους στο 25% και στη μείωση των υπερωριών, αφού λόγω της κρίσης έχει «πέσει» η κίνηση στο εμπορικό λιμάνι.

Ετσι, οι μεικτές αποδοχές των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων (έγγαμων, με παιδιά) κυμαίνονται από 1.100 ευρώ (700 ευρώ, καθαρά) για την κατηγορία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 1.200 ευρώ για τους πτυχιούχους.

Οι υψηλότερες αποδοχές αντιστοιχούν σε πτυχιούχο έγγαμο, με παιδιά, με 35 χρόνια προϋπηρεσία και στον βαθμό του διευθυντή και φτάνουν σε 2.900 - 3.000 ευρώ, με τις καθαρές αποδοχές να διαμορφώνονται σε 2.000 - 2.100 ευρώ.

Αντίστοιχα στους λιμενεργάτες ο μισθός τους υπολογίζεται με βάση το ημερομίσθιο το οποίο μειώθηκε από τα 47 ευρώ στα 44, ενώ με νόμο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν διαφορετικές αμοιβές ανάμεσα σε παλιούς και νέους λιμενεργάτες, με αποτέλεσμα:

ένας παντρεμένος με παιδιά νέος λιμενεργάτης παίρνει μισθό μεταξύ 1.000 - 1.200 ευρώ, ενώ ένας παντρεμένος με παιδιά παλιός λιμενεργάτης παίρνει μισθό μεταξύ 1.200 - 1.700 ευρώ.

ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ



ΟΛΘ ΑΕ
«Πολεμικό» κλίμα και στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εν αναμονή της εγκυκλίου. Οι εργαζόμενοι δήλωναν χθες πλήρη άγνοια και αναμένουν ενημέρωση σήμερα το πρωί, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ.

«Ο νόμος εξαιρεί τις κερδοφόρες εισηγμένες, όπως τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Αν υπάρχει πρόθεση να πάμε σε ισοπεδωτικές μειώσεις μισθών, αυτό δεν θα γίνει με εγκυκλίους, αλλά με εντολές στις διοικήσεις», υποστήριξε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των Χειριστών και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ Γ. Σπανόπουλος και προσέθεσε:

«Τις προηγούμενες περικοπές τις ανεχτήκαμε γιατί αποδεχτήκαμε πως η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να βοηθήσουμε. Απ΄ αυτές έχουμε στερηθεί το 25% των μισθών μας και το βιώνουμε αυτό έντονα τώρα στις γιορτές. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε άλλη περικοπή».

Ο ΟΛΘ απασχολεί σήμερα περίπου 500 εργαζόμενους, οι ετήσιες αποδοχές των οποίων, σύμφωνα με τους εργαζομένους, είναι κατά μέσο όρο 35.000 ευρώ.



Οι δύο εταιρείες δεν είναι ακόμη εισηγμένες
Μόνο διοικητικά στελέχη «ακουμπά» το ενδεχόμενο επιβολής «πλαφόν» στις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Ελάχιστους, και μάλιστα διοικητικά στελέχη, θα αφορά το ενδεχόμενο επιβολής «πλαφόν» 4.000 ευρώ στις ενεργειακές επιχειρήσεις ΔΕΠΑ ΑΕ και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) οι εργαζόμενοι που απασχολούνται είναι μόλις 65 άτομα.

Από αυτούς ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και δύο γενικοί διευθυντές έχουν μεικτούς μισθούς 5.880 ευρώ, σύμφωνα με το ανώτατο όριο που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι της ΔΕΠΑ είναι κάτω από τα 4.000 ευρώ μεικτά. Ενας μέσος μηνιαίος μισθός εκτιμάται στα 2.200 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, εργάζονται 260 μόνιμοι υπάλληλοι.

Το 13% της συνολικής μισθοδοσίας βρίσκεται σε 22 άτομα, τα οποία και βρίσκονται πάνω από τα 4.000 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, το κόστος μισθοδοσίας επηρρεάζει μόλις το 1% της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ η εταιρεία για το 2010 θα παρουσιάσει κέρδη 45 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρώ το 2009.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά ετοιμάζονται. Στη ΔΕΠΑ μέτοχοι είναι κατά 65% το ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% τα ΕΛ.ΠΕ. Η ΔΕΣΦΑ είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: