20.12.10

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% έως το 2013...


ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) που θα φθάσει το 25% έως το 2013, εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος εργασίας, αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων. Το μέτρο συζητείται τους τελευταίους μήνες και αποτελούσε το βασικό επιχείρημα της υπουργού κυρίας Λούκα Κατσέλη στις διαπραγματεύσεις της με...

τους εκπροσώπους της τρόικας για τις νέες ειδικές συμβάσεις εργασίας, καθώς στη χώρα μας το μη μισθολογικό κόστος επιβαρύνει δυσανάλογα τις επιχειρήσεις σε σχέση με τις αμοιβές των εργαζομένων.

Η μείωση των εισφορών θα ξεκινήσει εντός του 2011 με ένα ποσοστό 10% και σταδιακά θα φθάσει το 2013 στο 25%. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε οτι στη ρύθμιση θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία. Οι επιχειρήσεις αυτές θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της εργασίας και της ασφάλισης, που ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του 2011. με το σύστημα αυτό θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις για ασφάλιση και την τήρηση των όρων απασχόλησης, ενώ οι εισφορές θα εξοφλούνται μέσω των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να ελεγχεί η αδήλωτη εργασία, καθώς και εισοφροδιαφυγή που φθάνουν τα 10 δισ. ετησίως.

Η μείωση του κόστους των εισφορών θα αναλογεί σε 2 προς 1 στην εργοδοτική και εργατική ασφαλιστική εισφορά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν ειδικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις και στις πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων, το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων - από κοινού με τα δύο αυτά μέτρα - μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45%.

Οι μειώσεις των εισφορών θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, ενώ το υπουργείο σχεδιάζει και νέα πάγια διαδικασία ρύθμισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκότερους όρους. Η νέα ρύθμιση θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων για παλαιές οφειλές, ενώ δεν θα προβλέπει τη χορήγηση προκαταβολής για την ένατξη στην ρύθμιση.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: