29.12.10

Αντικειμενικές αξίες σε 23 νέους νομούς...


Σε 23 νομούς και νέες περιοχές δύο ακόμα νομών επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, καλύπτονται στο σύνολό τους ακόμα 23 νομοί της χώρας, ενώ εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής (σύνολο 25 νομοί).

Οι σχετικοί χάρτες και οι πλήρεις πίνακες των αντικειμενικών αξιών βρίσκονται στο τέλος του κειμένου, στην ενότητα «Συνδέσεις Διαδικτύου».

Σύμφωνα με... σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσης τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών, συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.

Τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά.

«Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτέλεσε και αποτελεί μια θεσμική τομή μείζονος σημασίας, που παρέχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως με την ένταξη μιας περιοχής στο σύστημα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισμός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων.

Το γεγονός ότι οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, για ενιαία πανελλαδική αντιμετώπιση ακινήτων αντίστοιχης αξίας, θα συμβάλλει:

* Στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.
* Στην αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιδικιών, στη διαφάνεια των συναλλαγών και στην ταχύτερη είσπραξη των οφειλόμενων φόρων.
* Στη δικαιότερη κατανομή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
* Στη μείωση των υποθέσεων που οδηγούνται ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.
* Στην αποσυμφόρηση των τμημάτων κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ, όπου μέχρι σήμερα οι υποθέσεις ακινήτων ελέγχονταν συνήθως στο χρόνο της παραγραφής, δηλαδή μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα ένταξης του συνόλου της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών.
NEA/

Δεν υπάρχουν σχόλια: