24.12.10

Μαικήνας του 21ου αιώνα...


ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ.
Η αγάπη δεν είναι αρκετή για να σωθεί ο πλανήτης. Σε όσους σπεύσουν να πουν ότι πέραν της αγάπης χρειάζονται και χρήματα, την απάντηση δίνει ο Μπιλ Γκέιτς. Η αγάπη και τα κονδύλια θέλουν για σύμμαχο την υπομονή. Αυτό διαπίστωσε ο Αμερικανός που επί σειρά ετών υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα προ πενταετίας ένιωσαν μπουχτισμένοι από τα κέρδη.

Τα...
ποσά που κερδίζουν από τη Μicrosoft είναι ποσά που δεν ξοδεύονται ούτε σε εκατό ζωές. Οι Γκέιτς ένιωσαν ότι είναι απρεπές να τα τρώνε μόνοι τους. Ετσι αποφάσισαν να πάρουν πρωτοβουλίες, τις οποίες ονόμασαν «Μεγάλες προκλήσεις».

Ηθελαν να χρηματοδοτήσουν την επιστημονική έρευνα που θα απάλυνε τον πόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Θέλησαν να χαρίσουν χρήματα ώστε οι μπανάνες να εμπλουτιστούν με βιταμίνη Α και με σίδηρο. Να τρώνε οι φτωχοί της Ινδίας και της Αφρικής ένα φρούτο και να παίρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν έρευνα που θα μείωνε την ικανότητα των κουνουπιών να εντοπίζουν ανθρώπους. Ακούγονται αυτά παράξενα; Οι επιστήμονες πάντως τα θεωρούν εφικτά.

Οταν οι Γκέιτς ζήτησαν ιδέες για να τις χρηματοδοτήσουν, εμφανίστηκαν 1.600 επιστημονικές ομάδες με τις προτάσεις τους. Προκρίθηκαν οι 43 που έπεσαν στη μαρμίτα με τα δολάρια. Το ζεύγος των μεγιστάνων έδωσε 450 εκατομμύρια για εργασίες πενταετίας.

Παρήλθε λοιπόν ο χρόνος και τώρα αναζήτησαν τους επιστήμονες για να δουν τι καλό έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Το συμπέρασμα; «Στην αρχή ήμασταν αφελείς» ομολόγησε ο ταλαντούχος κομπιουτεράς. Η βιολογία και η ιατρική δεν έχουν τους ρυθμούς της τεχνολογίας του πυριτίου και των λογισμικών. Λέει λοιπόν ότι ξεκίνησε τα εν λόγω προγράμματα με τη βεβαιότητα ότι θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Υστερα από πέντε χρόνια και έχοντας δαπανήσει 450 εκατ. δολάρια διαπιστώνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη για να σωθεί κάποιος. Εν τω μεταξύ, έγιναν περικοπές στους χρηματοδοτούμενους: θα πάρουν ξανά επιχορήγηση ένας στους τρεις από αυτούς που συμμετείχαν στην πρώτη φάση.

Το ζεύγος Γκέιτς άλλαξε τροπάρι. Δεν θα δίνει 10 εκατομμύρια για κάθε καλή ιδέα, θα δίνει από 100.000 σε πολλούς επιστήμονες. Εξακολουθούν να προσανατολίζονται στην καταπολέμηση της ελονοσίας και του ΑΙDS, αλλά θεωρούν ότι δίνοντας μικρά κονδύλια έχουν περισσότερες ελπίδες για αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια αλλαγή νοοτροπίας. Ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι δεν θα αφήσει την περιουσία του στα παιδιά του. Θα τους κληροδοτήσει ένα μεγάλο μέρος, όμως επιθυμεί να προσπαθήσουν και τα ίδια για τη ζωή τους. Την αμύθητη περιουσία του, που υπολογίστηκε κάπου στα 80 δισ. δολάρια, θέλει να την επιστρέψει στην κοινωνία. Ορισμένοι θα πουν ότι στα κληρονομικά του είναι περισσότερο αφελής απ΄ όσο φάνηκε στις φιλανθρωπικές επιχορηγήσεις. Δεν είναι όμως καλύτερη αυτή η αντίληψη από τον εγωισμό και την αυταρέσκεια των βαθύπλουτων που χαϊδεύουν τις χοντροκοιλιές τους φυσώντας στα μούτρα των φτωχών τον καπνό του πούρου τους;

Ο Μπιλ Γκέιτς μαζί με τον επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ έπεισαν 40 αμερικανούς δισεκατομμυριούχους να μπουν στο κίνημα «Δεσμεύομαι». Υπόσχονται να αφήσουν για κοινωφελείς στόχους το ήμισυ της περιουσίας τους.

Καλλιεργείται λοιπόν η ιδέα ότι ο πλούτος δεν είναι κάτι που πέφτει σε μια τσέπη σαν μετεωρίτης. Είναι οι πολλοί εκείνοι που συμβάλλουν στον πλουτισμό των λίγων. Η ηθελημένη αναδιανομή των κερδών, έστω μετά θάνατον, είναι αν μη τι άλλο καλοδεχούμενη.

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: