9.12.10

Το 2011 η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, εκτιμά ο Όλι Ρεν...


Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3% περίπου αυτή τη δεκαετία, αν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε ομιλία του στη Βουλή.

«Εκτιμούμε ότι η... Ελλάδα θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου και ότι η ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2012», είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση στα ελληνικά.

«Υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη της τάξεως του 3% τουλάχιστον αυτή τη δεκαετία, αν εφαρμοστούν απόλυτα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Ο Φινλανδός επίτροπος είπε ακόμα ότι ήρθε η ώρα οι χώρες της Ευρωζώνης να αποκτήσουν και οικονομική ένωση εκτός της νομισματικής.

Νωρίτερα, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «θετική άποψη» σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, είπε ότι η απόφαση για την επιμήκυνση θα ληφθεί στις αρχές του 2011 και πως το θέμα εξετάζεται θετικά από τις ηγεσίες των κρατών-μελών.

Όπως ανέφερε, στις αρχές του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της προς το Συμβούλιο Υπουργών για την επιμήκυνση του δανείου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος που εφαρμόζεται στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και ότι με την επιμήκυνση της αποπληρωμής της βοήθειας που έχει δοθεί δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο.

Όσον αφορά το ευρω-ομόλογο, χαρακτήρισε την ιδέα ελκυστική, ωστόσο ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα σχέδια δεν συγκέντρωσαν τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών της Ευρωζώνης.

Για τις εργασιακές σχέσεις, είπε πως η Κομισιόν έχει εγκρίνει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι τώρα προχωρά ο «δεύτερος γύρος» των μεταρρυθμίσεων και ότι η Κομισιόν έχει ενημερωθεί για τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά και έχει δώσει την έγκριση της.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: