1.12.10

Λειτουργικός από το πρώτο τρίμηνο του 2011 ο επενδυτικός νόμος...

Σχέδιο δράσης για τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός χαρακτήρισε τη νέα γενιά «κοιμώμενο γίγαντα που αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για να αποφύγει την ανεργία μέσα στην κρίση» και δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει με πολλαπλές δράσεις τη νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε για πρώτη φορά ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, που προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης καινοτομικών εγχειρημάτων μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τα οποία και θα προκηρυχθούν στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011.
• Την ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας, με μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας των νέων και του επιστημονικού δυναμικού, στο πλαίσιο Ειδικού Καθεστώτος που προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.
• Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για μικροδάνεια και τη βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα (seed capital, start up capital, venture capital κ.ο.κ.), τόσο στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ με στόχο τη γενική επιχειρηματικότητα, όσο και με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων δανειακών προϊόντων για την ενίσχυση του τομέα των καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών. Τα σχετικά προγράμματα θα προκηρυχτούν σταδιακά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.
• Τη δημιουργία δράσεων κατάρτισης και διευκόλυνσης ωρίμανσης νέων επιχειρηματιών και επιχειρηματικών ιδεών. Στόχος η προκήρυξη όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων κατάρτισης νέων επιχειρηματιών το πρώτο τρίμηνο του 2011.
• Την ενίσχυση Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters). Στόχος η προκήρυξη σχετικού προγράμματος στις αρχές του 2011, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
• Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της Καινοτομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέχρι τον Απρίλιο του 2011.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα εισάγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος Επενδυτικός Νόμος, ο οποίος θα είναι λειτουργικός το πρώτο τρίμηνο του 2011. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτάχυνση, κατά ένα χρόνο, υλοποίησης του ΕΣΠΑ, με στόχο εντός του 2011 να εκταμιευθούν δαπάνες ύψους 5,2 δις € και το ποσοστό απορρόφησης να ξεπεράσει το 35%. Πρόθεση του Υπουργείου, επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, είναι να υπογραφούν, μέσα στο 2011, οι συμβάσεις του 80% των έργων που επρόκειτο να γίνουν το 2012.

Σχετικά με την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ο Υπουργός επισήμανε τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά ανέφερε:
• την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2011.
• την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.
• δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων
• τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των Τεχνικών Επαγγελμάτων.
• Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για μια «Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις»

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα. Πλούσια σε προϊόντα, σε ανθρώπους, σε ευκαιρίες. Αυτό που χρεοκόπησε είναι ο παρασιτισμός, η εσωστρέφεια, η μετριοκρατία».
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: