10.12.10

Επενδύστε 100 ευρώ και πάρτε από το κράτος 50...


Σημαντικές επιδοτήσεις μέχρι και στο 40% της επένδυσης, περισσότερες φοροαπαλλαγές έως και 8 χρόνια και αποσβέσεις για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προβλέπει ο νέος επενδυτικός νόμος. Η χώρα χωρίζεται σε 3 ζώνες με ανάλογους συντελεστές επιδοτήσεων.

Επιπλέον οι...
επιχειρήσεις διακρίνονται, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της ΕΕ, σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους (μεγάλες, μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές). Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο υλοποίησής του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Ο νέος επενδυτικός νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα. Η πρώτη πρόσκληση θα έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου του 2011.

Ποιοι μπορούν να επιδοτηθούν

Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, καθώς και εκείνοι που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα.

Η ειδική κατηγορία των σχεδίων της Επιχειρηματικότητας των Νέων αφορά επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση και τη λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% φυσικά πρόσωπα μέχρι 40 ετών.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν μια ιδιαίτερα προνομιακή αντιμετώπιση. Για διάστημα πέντε ετών από την έναρξη της λειτουργίας τους δικαιούνται ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο ουσιαστικά των δαπανών τους, καθώς -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για όλες τις άλλες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων- θεωρούνται επιλέξιμες προς ενίσχυση και οι λειτουργικές τους δαπάνες. Η συνολική ενίσχυση μπορεί να φθάσει μέχρι του ποσού του 1 εκ. € συνολικά.

Τι μπορείτε να κερδίσετε

Ο νέος επενδυτικός νόμος αξιοποιεί τον χάρτη κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος προβλέπει τέσσερις ζώνες κινήτρων (Α, Β, Γ και Δ) με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40% αντίστοιχα. Επίσης, προβλέπεται η κατανομή του 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων στους λιγότερο ανεπτυγμένους νομούς της χώρας.

Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που προβλέπονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι:

Φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, έξι χρόνια για υφιστάμενες επιχειρήσεις και οχτώ χρόνια για νέες επιχειρήσεις.

ii. Στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου.

iii. Επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) ανάλογα με την αναπτυξιακή στόχευση του καθενός.

iv. Παράλληλα, ενεργοποιείται το ΕΤΕΑΝ για την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.



Ποια είναι η διαδικασία για τις ενισχύσεις

Η διαδικασία προσκλήσεων θα διενεργείται δύο φορές ετησίως εντός δύο εξαμηνιαίων περιόδων, με τις αιτήσεις υπαγωγής να υποβάλλονται τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους.

Η καταβολή των ενισχύσεων θα πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται η λειτουργία της ενισχυόμενης επιχείρησης ακόμη και μετά την ολοκλήρωση.

Ακόμη, προβλέπεται η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά εξάμηνο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις.

Οι ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων θα είναι σταθερές: δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο. Η λήξη της προθεσμίας υποβολής θα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου μήνα.

Θα ακολουθεί αξιολόγηση, αρχική έγκριση, δανειακή σύμβαση, τελική σύμβαση και υλοποίηση της επένδυσης.
www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: