10.12.10

Από 10% - 25% μείωση στις μεικτές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ...


Του Σωτήρη Νίκα.

Δραστικές περικοπές, που μπορεί να φτάσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στην απώλεια του 25% των αποδοχών των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ (περίπου 100 συνολικά), περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.

Με στόχο να...
εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε χθες το «πράσινο φως»:

1. Στη μείωση των μηνιαίων μεικτών αποδοχών κατά 10%, εφόσον ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ, σε δωδεκάμηνη βάση (απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας). Η μείωση αυτή θα αγγίξει περίπου το 89% των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

2. Στη θέσπιση «πλαφόν» στα 4.000 ευρώ τον μήνα, υπολογιζόμενα επίσης σε δωδεκάμηνη βάση (48.000 ευρώ ετησίως). Εξαιρούνται πρόεδροι, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι (ισχύει ήδη πλαφόν 5.865 ευρώ από φέτος), ενώ η ρύθμιση αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.

3. Για θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας, για αμοιβές όπως υπερωριακής εργασίας, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες ημέρες. Η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει τους υπαλλήλους ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τις αμοιβές.

4. Για θέσπιση «πλαφόν» στο 25% όσον αφορά τη μέγιστη μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζομένου.

Ο ετήσιος στόχος εξοικονόμησης από τον χώρο των ΔΕΚΟ για το 2011 ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 15%-25%, τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ΟΑΣΑ και ΟΣΕ (με αύξηση των εισιτηρίων κατά 30%-50%), καθώς και τα προγράμματα αύξησης εσόδων των ΔΕΚΟ. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να αποφασιστούν, αφού η εναλλακτική θα ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, εκτός της κατάθεσης του νομοσχεδίου, ανακοίνωσε και την εκτίμηση για το πού θα «κλείσει» το έλλειμμα των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ για φέτος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 16% και θα ανέλθει στα 979,4 εκατ. ευρώ από 1,16 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Επίσης, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, προβλέπεται η υποχρέωση των ΔΕΚΟ να δίνουν κάθε τρίμηνο τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχουν κυρώσεις (όπως διακοπή χρηματοδότησης). Ταυτόχρονα, προχωρεί και σχέδιο εξυγίανσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) «α λα ΟΣΕ», με μετατάξεις προσωπικού, έτσι ώστε του χρόνου να πωληθεί το 66% της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι μια σημαντική αλλαγή που επέρχεται είναι και η ένταξη στον κατάλογο με τις ΔΕΚΟ όλων εκείνων των φορέων που είχαν εξαιρεθεί με υπουργικές αποφάσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ΕΡΤ, το μετρό κ.λπ., ενώ όσοι φορείς εντάσσονται στη γενική κυβέρνηση θα ανήκουν στις ΔΕΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές θα υποστούν τις παραπάνω μισθολογικές μειώσεις. Εκτός ΔΕΚΟ παραμένουν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτές στις οποίες δεν ασκεί τη διοίκηση το Δημόσιο.

Εκτός από τα παραπάνω, με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί:

1. Την καθολική εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα.

2. Την ενσωμάτωση ως προσλήψεις στον κανόνα ένα προς πέντε τις τυχόν μετατάξεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον στενό δημόσιο τομέα (π.χ. από δημόσιες επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση προς την κεντρική κυβέρνηση).

3. Τη μείωση για το 2011 κατά 15% σε σχέση με το 2010 των συμβασιούχων με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου.

4. Την εισοδηματική πολιτική του 2011 (αντίστοιχη του 2010).

5. Διάταξη με την οποία όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εντός του δημοσίου τομέα θα λαμβάνουν τον μισθό που θα δικαιούνται βάσει της νέας τους θέσης.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τους υπαλλήλους της Αγροτικής Τράπεζας:

- Οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων.

- Ακυρώνονται οι προσλήψεις 700 ατόμων και οι κενές θέσεις που θα πληρώνονταν με αυτές τις προσλήψεις καταργούνται.

- Οι προσληφθέντες θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ για την πλήρωση θέσεων που αφορούν την κάλυψη των αναγκών προσωπικού του Ταμείου.
Καθημερινή,

Δεν υπάρχουν σχόλια: