14.12.10

Το τέλος µιας ακροβασίας...


Του Γιώργου Λακόπουλου.

Στον κοινοβουλευτισµό οι ακροβασίες δεν έχουν µέλλον. Αργά ή γρήγορα, ο ακροβάτης θα χάσει την ισορροπία και θα πέσει. Και τότε υπάρχουν τα εξής ενδεχόµενα. Πρώτον... να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας. Δεύτερον, να µην υπάρχει δίχτυ. Και τρίτον, να νοµίζει ότι υπάρχει. Ποιο από τα τρία συµβαίνει στην περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά µε το δικαίωµα που εκχώρησε η Βουλή να υπογράφει τις επικαιροποιήσεις του Μνηµονίου...χωρίς να ενηµερώνει τη Βουλή;

Ανοίγουµε παρένθεση. Επικαιροποίηση βασικά σηµαίνει αλλαγή των όρων του Μνηµονίου προς το χειρότερο για τους τελικούς αποδέκτες του. Οτι συνιστά ακροβασία να µένουν τέτοια θέµατα µακριά από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν χωράει συζήτηση. Εστω και αν προέκυψε από την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία αυτή η ιδιαιτερότητα. Κλείνει η παρένθεση.

Υστερα από επανειληµµένες ασκήσεις ισορροπίας πάνω σε µια ρύθµιση που ψηφίστηκε βιαστικά σε ένα θερινό τµήµα της Βουλής, ο υπουργός Οικονοµικών έπεσε χθες στο δίχτυ των... βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, αξίωσαν να επιστρέψει στη Βουλή η κύρωση τουΜνηµονίου. Δεν νοείται να έχουν την αρµοδιότητα να ψηφίζουν, αλλά να µην έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τι ψηφίζουν. Από τις τοποθετήσεις αρκετών µελών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ που έλαβαν µέρος στη χθεσινή συζήτηση µε τον ατάραχο ένοικο τηςΠλατείας Συντάγµατος προέκυπτε ότι προσπαθούν να ανακτήσουν τη στραπατσαρισµένη ιδιότητα του εθνικού αντιπροσώπου.

Ωστόσο, ότι ζήτησαν να τους επιτραπεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο εργασιακό νοµοσχέδιο ακυρώνει κατά κάποιον τρόπο αυτή την απόπειρα. Γιατί ο βουλευτής, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να ψηφίζει κατά συνείδηση – άνευ αδείας. Αλλά ήταν µια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για βουλευτές που έως τώρα απλώς σηκώνουν το χέρι στις ψηφοφορίες.

Πάντως χθες φάνηκε για πρώτη φορά πως ο υπουργός Οικονοµικών πρέπει να αισθάνεται ότι στο εξής η ιδιότητα του ακροβάτη είναι επικίνδυνη. Κάποια στιγµή, το δίχτυ δεν θα είναι στη θέση του. Γι’ αυτό, εµµέσως ζήτησε από τους βουλευτές να ζητήσουν από την... κυβέρνηση να του στερήσει το δικαίωµα να κυρώνει πίσω από κλειστές πόρτες αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των άλλων. Καλή κίνηση. Μόνο που, όπως θα έλεγε ο άγγλος συγγραφέας και πολιτικός Αυγουστίνος Μπιρέλ, «είναι αληθινό ή απλώς έξυπνο;»...
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: