14.12.10

Η απεργία των μέσων μεταφοράς «επιμηκύνει» το μποτιλιάρισμα ...


Τις ημέρες απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς η ώρα αιχμής της κυκλοφορίας ξεκινά έως και 75 λεπτά νωρίτερα και λήγει έως και 30 λεπτά αργότερα. Αυτό δείχνει επίκαιρη μελέτη του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας του Νομού Αττικής. Οι επιστήμονες του οργανισμού χώρισαν την Αθήνα σε πέντε τομείς (κεντρικό, ανατολικό, δυτικό, βόρειο και νότιο) και διαπίστωσαν ότι...
οι λεωφόροι Κηφισίας, Συγγρού και Πειραιώς γνωρίζουν τις ημέρες των απεργιών την μεγαλύτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση από όλες τους αρτηριακούς δρόμους της πόλης.

Οι συγκοινωνιολόγοι του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας είδαν, επίσης, ότι το κέντρο της πόλης καταγράφει σοβαρή κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς όλοι …οι δρόμοι οδηγούν σε αυτό! Το συγκεκριμένο φαινόμενο γίνεται εμφανές στις πρωινές ώρες αιχμής και τις απογευματινές ώρες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου.

Λόγω των απεργιών, οι επιστήμονες διέκριναν ότι η πρωινή περίοδος αιχμής της κυκλοφορίας αρχίζει από 45 έως και 75 λεπτά νωρίτερα, καθώς οι οδηγοί προτιμούν να ξεκινήσουν πιο έγκαιρα προς αποφυγήν της αναμενόμενης, εκτεταμένης κίνησης. Στην εν λόγω περίοδο, η αύξηση του ποσοστού της ροής των οχημάτων κυμαίνεται από 30% έως και 40%.

Το μεγάλο μποτιλιάρισμα γίνεται εμφανές για περίπου 30 έως 60 λεπτά μετά την εκκίνηση της συνηθισμένης περιόδου αιχμής. Μάλιστα, οι επιστήμονες του οργανισμού διέγνωσαν ότι ο ρυθμός ροής των οχημάτων μειώνεται από 20% έως και 50%, ενώ η μέση ταχύτητα πέφτει από 20% έως και 40%, κάτι που συνεπάγεται μακρύτερες ουρές και μεγαλύτερους χρόνους διαδρομής.

Αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, μειώνονται στις απογευματινές ώρες αιχμής, λόγω του ότι η κυκλοφορία «απλώνεται» στον χρόνο. Σε πολλούς δρόμους, οι συγκοινωνιολόγοι διαπίστωσαν και το απόγευμα επιμήκυνση της ώρας αιχμής, σε σύγκριση με μία συνηθισμένη ημέρα, της τάξεως των 30 λεπτών.

Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου γνωρίζει τις ημέρες των απεργιών και η Αττική Οδός. Παρόλο που τα διόδια την καθιστούν λιγότερο ελκυστική, είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, που ήταν ημέρα απεργίας των ΜΜΜ, καταγράφηκε αύξηση των εισόδων στον εν λόγω συγκοινωνιακό κόμβο κατά 14%, σε σύγκριση με την προηγούμενη Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 334.000 είσοδοι στην Αττική Οδό, όταν μία εβδομάδα πριν είχαν μετρηθεί 294.000.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: