29.11.10

Η αμερικανική διπλωματία είναι γυμνή ...

Παγκόσμια διπλωματική κρίση πυροδοτούν τα 251.287 μυστικά διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, που άρχισαν να δημοσιεύουν χθες το βράδυ πέντε διεθνή έντυπα με την ευγενική χορηγία του Wikileaks. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα έκανε λόγο για «την 11η Σεπτεμβρίου της παγκόσμιας διπλωματίας».

OΦράνκο Φρατίνι ενδεχομένως υπερβάλλει. Ασφαλή ...
συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα έχει πια δημοσιευτεί το σύνολο των πληροφοριών- αν και τα πέντε διεθνή μέσα που εμπιστεύτηκε το Wikileaks, οι «Νew Υork Τimes», η «Guardian», η «Le Μonde», η «Εl Ρais» και το «der Spiegel», αναγνωρίζουν πως έχουν περάσει τα τηλεγραφήματα από ένα κάποιο φίλτρο- δεν πρόκειται για παράδειγμα να δημοσιεύσουν «ονόματα τα οποία θα έβαζαν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών». Από τις αντιδράσεις και μόνο των ενδιαφερομένων, πάντως, καταλαβαίνει κανείς τη δύσκολη θέση στην οποία φέρνει τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους η αποκάλυψη χιλιάδων τηλεγραφημάτων που αντηλλάγησαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα τελευταία έξι χρόνια, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις διπλωματικές αποστολές της.

Τα τηλεγραφήματα φανερώνουν τους παγκόσμιους φόβους των ΗΠΑ- και ταυτόχρονα, το πώς χρησιμοποιούν τις πρεσβείες τους στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου δικτύου κατασκοπείας. Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτεται πως τον Ιούλιο του 2009, δόθηκαν σε αμερικανούς διπλωμάτες εμπιστευτικές οδηγίες με την υπογραφή της Χίλαρι Κλίντον, να κατασκοπεύουν ηγετικά στελέχη και διπλωμάτες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του γ.γ. Μπαν Κι Μουν. Ουδόλως κολακευτικοί χαρακτηρισμοί επιφυλάσσονται σε παγκόσμιους ηγέτες, ευαίσθητες πληροφορίες για την τρομοκρατία, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων αλλά και διαπλεκόμενες σχέσεις έρχονται στο φως. Σε ένα τηλεγράφημα, για παράδειγμα, καταγγέλλεται πως η σχέση ανάμεσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους επιτελείς της ρωσικής μαφίας είναι τόσο στενή, που η Ρωσία έχει γίνει ένα «εικονικό μαφιόζικο κράτος».

Νωρίς χθες το απόγευμα, το Wikileaks δέχθηκε κυβερνοεπίθεση· όλες τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον είχε επιδοθεί μέσω των πρεσβευτών της σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προειδοποιήσει τις ξένες κυβερνήσεις για τις επερχόμενες αποκαλύψεις. Ακόμα και την τελευταία στιγμή, το Σάββατο, ο επικεφαλής δικηγόρος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούσε τον Τζούλιαν Ασάνζ, το «πρόσωπο» του Wikileaks, να μην προχωρήσει στην προαναγγελθείσα διαρροή.

ΦΟΡΑ

251.287 μυστικά τηλεγραφήματα μεταξύ της Ουάσιγκτον και των διπλωματών της


«Εγραφα συμπιεσμένα αρχεία σε CD με ετικέτα “Lady Gaga”»

«ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ αθώο στικάκι, όχι μεγαλύτερο από μερικά εκατοστά, έφτασε στα χέρια ενός δημοσιογράφου της “Guardian” πριν από μερικούς μήνες. Η συσκευή ήταν τόσο μικρή, που εύκολα μπορούσε να κρεμαστεί από μπρελόκ. Τα περιεχόμενά της όμως θα καταφέρουν αυτό που ένας αξιωματούχος περιέγραψε ως “επικό χτύπημα” στην αμερικανική διπλωματία». Ενα ανάλογο στικάκι έφτασε, όπως όλα δείχνουν, ταυτόχρονα στα χέρια δημοσιογράφων των «Νew Υork Τimes», του «Der Spiegel», της «Guardian», της «Le Μonde» και της «Εl Ρais». Ποια ήταν όμως η πηγή της διαρροής; Οι υποψίες και για αυτή τη διαρροή (όπως και για το βίντεο με την επίθεση ελικοπτέρου Απάτσι κατά ιρακινών αμάχων, αλλά και για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων για το Αφγανιστάν και το Ιράκ) βαρύνουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν 22χρονο αμερικανό στρατιώτη που υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη. Εδώ και επτά μήνες, ο Μάνινγκ κρατείται στις ΗΠΑ σε απομόνωση. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα αντιμετωπίσει στρατοδικείο με την κατηγορία της «αποκάλυψης στρατιωτικών απορρήτων».

«Η πληροφορία πρέπει να είναι ελεύθερη, ανήκει στον δημόσιο χώρο... Θα πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό», ακούγεται να λέει στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με τον Αντριαν Λάμο, έναν χάκερ-πληροφοριοδότη της Αστυνομίας- χάρη στις οποίες και συνελήφθη. «Η Χίλαρι Κλίντον και αρκετοί χιλιάδες διπλωμάτες ανά τον κόσμο θα πάθουν έμφραγμα όταν ξυπνήσουν ένα πρωί και βρουν έναν ολόκληρο θησαυρό απόρρητης εξωτερικής πολιτικής διαθέσιμο στο κοινό...».

Στις ίδιες αυτές συνομιλίες, ο Μάνινγκ ακούγεται να περιγράφει πόσο εύκολη ήταν η αντιγραφή των αρχείων που αργότερα παρέδωσε στο Wikileaks: «Πήγαινα στο γραφείο μου με ένα μουσικό CD-RW με ετικέτα κάτι σαν “Lady Gaga”, έσβηνα τη μουσική, έπειτα έγραφα από πάνω συμπιεσμένα αρχεία...». Ο Μάνινγκ επισημαίνει πως είχε «άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα 14 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, για οκτώ και περισσότερους μήνες». Οπως επισημαίνει άλλωστε το «Der Spiegel», έως και... 2,5 εκατομμύρια αμερικανοί αξιωματούχοι, εργαζόμενοι σε υπουργεία και υπηρεσίες, έχουν πρόσβαση στο SΙΡRΝΕΤ, το δίκτυο των μυστικών πληροφοριών που χρησιμοποιείται (και) για τη διαβίβαση διπλωματικών τηλεγραφημάτων- με εξαίρεση τα top secret έγγραφα. «Η διαρροή απόρρητων τηλεγραφημάτων ήταν θέμα χρόνου», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.


«Πρώτα τα γεγονότα», το σύνθημα του «κινήματος»

Η ΑΡΧΗ.Η ιστοσελίδα που φιλοδοξεί να γίνει «η υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών» ιδρύθηκε το 2006 από τον αυστραλιανό χάκερ και δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασάνζ και μερικούς ακόμα ακτιβιστές και ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Διαθέτει μερικές δεκάδες σέρβερ ανά τον κόσμο.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.«Πρώτα τα γεγονότα» είναι το σύνθημα του Ασάνζ, που προτιμά να αποκαλεί τo Wikileaks «κίνημα». Ενα κίνημα που έχει μόλις πέντε μέλη πλήρους απασχόλησης, ακόμα 40 μερικής απασχόλησης, 800 περιστασιακούς βοηθούς και 10.000 υποστηρικτές και βοηθούς.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΟΥΠ.Η αποκάλυψη που έκανε τo Wikileaks διάσημη ήταν ένα βίντεο που δημοσίευσε τον περασμένο Απρίλιο: βίντεο που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2007 από ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι και δείχνει τους στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό να δολοφονούν εν ψυχρώ στη Βαγδάτη 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο εργαζόμενους στο πρακτορείο Reuters.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΟΗ.Τον Ιούλιο, το Wikileaks δημοσιοποίησε 91.000 απόρρητα ντοκουμέντα με τίτλο «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου». Συντάχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2004 και Δεκεμβρίου 2009 από στρατιώτες και αξιωματικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στον πόλεμο και αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες φόνους αμάχων.

ΟΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ.Τον Οκτώβριο, η ιστοσελίδα δημοσιοποίησε 400.000 απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ. Περιέγραφαν βασανιστήρια, εικονικές εκτελέσεις, βιασμούς και εγκλήματα πολέμου τα οποία οι αμερικανικές αρχές προφανώς γνώριζαν αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να διερευνήσουν.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: