30.6.10

Εκδήλωση για την προώθηση του υψηλού τουρισμού...

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα πλήττεται από την οικονομική κρίση και με τον τουρισμό να αποτελεί την μόνη της ελπίδα για αυξημένα έσοδα το 2010, η Starwood Hellas, μία αλυσίδα 10 πολυτελών ελληνικών ξενοδοχείων, διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη εκδήλωση για τουριστικούς πράκτορες, εκπροσώπους μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων και αμερικανούς δημοσιογράφους, η οποία είχε ως στόχο να ...
δώσει μία εικόνα στον Τύπο πως η Ελλάδα είναι παρούσα και δεν κρύβεται.

Παρόντες στην εκδήλωση εκ μέρους της εταιρείας, ο διευθυντής Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, Τιμόθεος Ανανιάδης κι ο διευθυντής πωλήσεων για την ίδια περιοχή, Shane Hodges. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε κι ο διευθυντής του ΕΟΤ, Χρύσανθος Πετσίλας με μέλη του γραφείο, ενώ το νέο dvd της εκστρατείας προβολής της Ελλάδας, YouInGreece μοιράστηκε μαζί με το πακέτο της Starwood.

Στη δύναμη της Starwood ανήκουν ξενοδοχεία όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Αστέρας Παλάς, αλλά και το νέο συγκρότημα «Κάβο Ναβαρίνο» στην Πύλο της Μεσσηνίας (αναλυτικό ρεπορτάζ για το συγκρότημα αυτό στις σελίδες 34-35).

Όπως μας είπε ο κ. Ανανιάδης, η Starwood Hellas διατηρεί στενή και επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται κι η εκδήλωση ήταν περισσότερο ένα ευχαριστήριο για τους ανθρώπους που προωθούν για πολλά χρόνια τα ξενοδοχεία της εταιρείας.

Αξίζει να επισημάνουμε τις δηλώσεις προς την εφημερίδα μας του ανωτέρου αντιπροέδρου του μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείο, Protravel, που ειδικεύεται σε υψηλό τουρισμό, Πίτερ Βλήητα, ο οποίος αποκάλυψε προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με την Cyprus Airways και το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, για να μπουν απευθείας πτήσεις Νέας Υόρκης-Αθήνας,.

Η Greek News είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έγιναν επαφές την προ περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο, στη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη, με μεγάλο τουριστικό γραφείο της Κύπρου, για να δουν τι εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν. Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν τα Air Bus 330 της παλαιάς Ολυμπιακής συναντά δυσκολίες, αφού λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων δεν χρησιμοποιήθηκαν από τότε που διακόπηκαν οι υπερατλαντικές πτήσεις με αποτέλεσμα να μην είναι αυτή τη στιγμή αξιόπλοα. Οι τελικές αποφάσεις, όπως μας είπε κι ο κ. Βλήττας, θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ

«Η εκδήλωση διοργανώνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος και κυριότερος για να ανατρέψουμε την εικόνα που έχουν δώσει στο εξωτερικό τα γεγονότα των δύο τελευταίων μηνών και δεν είναι η πραγματική εικόνα της Ελλάδας. Επειδή είμαστε η μοναδική αλυσίδα στην Ελλάδα με 10 ξενοδοχεία σε 8 προορισμούς, θεωρήσαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε και να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί μεν να υπάρχουν διαδηλώσεις και απεργίες, όμως δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε μοναδικό φαινόμενο για την Ευρώπη κι οπωσδήποτε θα σταματήσει σύντομα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή γίνονται κάποιες διαδηλώσεις στην Αθήνα, αυτό έχει επιπτώσεις στους επισκέπτες που επιλέγουν τη Μύκονο, την Κρήτη ή τη Ρόδο. Η Αθήνα δεν είναι όλη η Ελλάδα και σίγουρα το καλοκαίρι δεν έχει διαδηλώσεις.

Τώρα υπάρχει κάποια ειδική περίπτωση λόγω των νέων νομοσχεδίων που προωθούνται και θεωρείται εύλογο κάποιος ως ένα σημείο να αντιδράσει.

Επειδή εμείς βιώνουμε καθημερινά την πραγματικότητα, αυτή δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει μ’ αυτό που έγινε μία εβδομάδα στις αρχές Μαΐου».

Σχετικά με τις προβλέψεις για το φετινό τουριστικό ρεύμα, ο κ. Ανανιάδης επισήμανε ότι στις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και μέχρι τα τέλη του μήνα σημειώθηκε μία ξαφνική πτώση, σε σχέση με ακυρώσεις.

«Αυτή τη στιγμή η ροή των κρατήσεων είναι κανονική, όπως και πέρυσι και πριν τις διαδηλώσεις».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, με στόχο την αντιστροφή του κλίματος, ο κ. Ανανιάδης ανέφερε ότι δεν αντέδρασε με όλη τη δύναμη που είχε.

«Γίνονται κάποιες προσπάθειες, όπως αυτή στο Λονδίνο, όμως σε γενικές γραμμές δεν αντέδρασε όπως θα περιμέναμε».

Σε σχέση με το τι θα επιθυμούσε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο κ. Ανανιάδης είπε πως το πρώτο είναι να προστατέψουν τον τουρίστα και τον τρόπο με τον οποίο έρχεται και φεύγει από την Ελλάδα. Κι αυτό σχετίζεται με αεροδρόμιο.

Να δώσουν την έμφαση που πρέπει στο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης και της προώθησης της εικόνας της Ελλάδας, ειδικά στους προορισμούς που η Ελλάδα είχε παραδοσιακά απήχηση. Όπως η Αμερική και η Βόρεια Ευρώπη.

«Είναι καλά να πάμε στην Κίνα και στις καινούργιες αγορές, όμως είναι ανάγκη να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα στις αγορές που πάντοτε αποτελούσαν τη δύναμη της Ελλάδας».

Ο κ. Ανανιάδης έπλεξε το εγκώμιο των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την υπεύθυνη στάση τους στην δύσκολη αυτή για τον κλάδο περίοδο.

«Είναι από τους λίγους κλάδους που έχουν καταλάβει πόση σημασία έχει για την Ελλάδα ο υγιής τουρισμός. Να υπάρχει άνοδος και θετική ροή ποιοτικού τουρισμού, σαν αυτή που ξεκίνησε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχαμε μία σταθερή άνοδο μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης, που όπως ήταν επόμενο έφερε μία κάποια πτώση. Τη στιγμή αυτή είμαστε στα ίδια νούμερα με το 2008 και 2009 κι ελπίζουμε ότι τελικά οι αρνητικές κλίμακες θα περιοριστούν».

Ο κ. Ανανιάδης θεωρεί δύσκολο και για την κυβέρνηση και τον ξενοδοχειακό κλάδο να κάνουν αυτή τη στιγμή κάτι για να λυθεί το ζήτημα των ακριβών ναύλων από την Αμερική προς την Ελλάδα.

«Με την Ολυμπιακή να μην πετά, αντιμετωπίζουμε φέτος σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι 20% λιγότερες από πέρυσι. Μόνο αν υπάρξουν περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα θα αλλάξει η κατάσταση και θα πέσουν τα ναύλα. Δεν χρειάζεται καν να πε΄μεβι κανείς, θα γίνει μόνο του».

ΠΙΤΕΡ ΒΛΗΤΑΣ

O κ. Βλήτας, ανώτερος αντιπρόεδρος αεροπορικών πωλήσεων της Protravel International, μιας από τις 10 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες πωλήσεων τουριστικών πακέτων πολυτελείας, που συνεργάζεται στενά με την Starwood Hellas, ανέφερε ότι η εκδήλωση είναι μία καλή ευκαιρία για την προβολή ορισμένων από τα πολύ καλά ξενοδοχεία της, με πρώτο το φημισμένο «Μεγάλη Βρετανία».

«Τα δύο καινούργια ξενοδοχεία που ξεκίνησαν να λειτουργούν στη Μεσσηνία, ήταν ένα όνειρο του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, να επιστρέψει κάτι στη γενέτειρά του. Το μέρος είναι καταπληκτικό και ποτέ δεν πίστευα ότι στην Πελοπόννησο και ειδικά στη Μεσσηνία θα έβλεπα τέτοιο ξενοδοχείο.

Ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο τουρνουά γκολφ, το Aegean, στο πολύ όμορφο τερέν που λειτουργεί και σύντομα θα ανοίξει και δεύτερο.

Υπάρχουν δύο ξενοδοχείο με περίπου 800 δωμάτια κι όταν το συγκρότημα ολοκληρωθεί ο συνολικός αριθμός των ξενοδοχείων – όλα πέντε αστέρων – θα ανέλθει σε πέντε.

Να φανταστείτε ότι υπάρχουν λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν στο ξενοδοχείο από την Καλαμάτα τους εργαζόμενους και θα λειτουργούν εντός τους συγκροτήματος δύο σχολές, η μία μαγειρικής κι η άλλη ξενοδοχειακών επαγγελμάτων. Όπως καταλαβαίνεται αυτό θα δώσει απασχόληση και θα κρατήσει στο κόσμο στην Ελλάδα. Θα δείτε ότι όπως σήμερα πολλοί επισκέπτονται την Κυανή Ακτή στη Γαλλία, σε λίγα χρόνια θα επισκέπτονται το Ναυαρίνο. Ηδη, εξ αιτίας της Aegean Air υπάρχουν πτήσεις Αθήνα-Καλαμάτα και σε λίγο χρόνια το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο της Ελλάδας, θα συνδέεται με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις».

Καθώς η εταιρεία του κ. Βλήτα ειδικεύεται στον υψηλό τουρισμό, οι εκτιμήσεις του για τους πελάτες του είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Αυτοί θα πάνε. Απλά επειδή οι περισσότεροι πελάτες μας μένουν στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεγάλη Βρετανία, στο King George κι οι εικόνες του CNN από το Σύνταγμα προκάλεσαν πανικό, χρειάστηκε να τους βεβαιώσουμε ότι αυτά τελείωσαν και σε τελική ανάλυση, η Πλατεία Συντάγματος δεν είναι όλη η Ελλάδα. Ετσι, εκείνο που έγινε ήταν να αλλάξουν ξενοδοχείο ορισμένοι που είχαν κλείσει στο Σύνταγμα, όμως τα νησιά δεν επηρεάστηκαν. Δεν είχαμε ούτε μία ακύρωση».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Βλήτα, προκύπτει στα μεσαία εισοδήματα, εξ αιτίας των υψηλών αεροπορικών εισιτηρίων.

«Το πρόβλημα υπάρχει στη μεσαία τάξη και τους ομογενείς, λόγω του ότι δεν υπάρχουν πολλές πτήσεις και είναι πανάκριβα. Είδα την εκστρατεία που ξεκίνησε η εφημερίδα σας, ‘Φέτος το Καλοκαίρι Πάμε Ελλάδα’ κι έχω ξεκινήσει κι εγώ ένα παρόμοιο με τίτλο ‘Είμαστε Έλληνες, Πάμε Ελλάδα’, αλλά το θέμα είναι πως θα πάνε, που δεν υπάρχουν θέσεις. Ο άλλος δεν θα δώσει εύκολα 1.800, ή 2.000 δολάρια για αεροπορικά εισιτήρια. Την περασμένη εβδομάδα που ήμουν στην Αθήνα, συναντήθηκα με τον υφυπουργό Τουρισμού, τον κ. Νικητιάδη και συζητήσαμε αυτό το θέμα. Η συνεργασία μας με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού είναι πολλή στενή. Κάναμε ορισμένες προτάσεις, μαζί με Κύπριους και προσπαθούμε να βρούμε αεροπλάνα, κάτι που είναι αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολο, για να καθιερώσουμε από φέτος πτήσεις τσάρτερ. Θα γνωρίζουμε σε καμία εβδομάδα αν είναι εφικτό».

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΠΕΤΣΙΛΑΣ

Ο διευθυντής του ΕΟΤ, Χρύσανθος Πετσίλας, σε δήλωσή του προς την εφημερίδα μας είπε:

«Εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής αλυσίδας Starwood Hellas παρουσίασαν το προϊόν τους και το νέος τους ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino στην Πύλο της Μεσσηνίας. Καλεσμένοι ήταν tour operators και ταξιδιωτικοί πράκτορες που ειδικεύονται σε ταξιδιωτικά πακέτα πολυτελείας. Αυτί είναι πολύ ευχάριστο, διότι τα μηνύματα που λάβαμε είναι ότι η Ελλάδα παραμένει πολύ δημοφιλής προορισμός και ταυτόχρονα βλέπουμε και μία ελάχιστη πλην ενθαρρυντική αύξηση στην κίνηση, χάρη στις διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες που γίνονται. Όλα αυτά μας ενθαρρύνουν πως τελικά ίσως η χρονιά σωθεί. Είναι μία αρχή για την ανάκαμψη και για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Παράλληλα, να επισημαίνουμε ότι στα ενημερωτικά πακέτα που μοιράζει η Starwood Hellas διανέμεται και το νέο cd-rom YouinGreece, με στόχο να περάσει σ’ όλα τα social media και να επικοινωνήσουμε όσο το δυνατότερο περισσότερος κόσμος ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, είναι ασφαλής και όσοι την επισκεφθούν θα είναι τυχεροί».
www.greeknewsonline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: