28.4.10

Προσσεληνώσεις...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του’60 µια γενιά αµερικανών αεροπόρων έζησε την πλέον υπερβατική εµπειρία. Στελέχωσαν το διαστηµικό πρόγραµµα των ΗΠΑ. Εγιναν δηλαδή αστροναύτες. Κάποιοι περπάτησαν και στο φεγγάρι. Εµπειρία που η επόµενη γενιά δεν έζησε, διότι οι προσσεληνώσεις σταµάτησαν.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ δεκαετία του 21ου αιώνα, µια...
γενιά ελλήνων συνδικαλιστών θα ζήσουν µια εµπειρία που δεν περίµεναν ποτέ. Θα εκπροσωπήσουν τους εργαζοµένους, ενώ η Ελλάδα θα είναι στο ΔΝΤ. Θα πρέπει δηλαδή να κινηθούν στη δηµόσια ζωή ενώ δεν θα υπάρχει πλέον βαρύτητα.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Παναγόπουλος είναι πρώτος στη σειρά του εγχώριου διαστηµικού προγράµµατος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι ο πιο έµπειρος συνδικαλιστής αυτή τη στιγµή. Προέρχεται από τον τραπεζικό τοµέα, είναι µέλος της ΠΑΣΚΕ, στάθηκε δίπλα στον Χρήστο Πολυζωγόπουλο καθώς τα συνδικάτα έβαλαν πλάτη στην προσπάθεια της χώρας να µπει στην ΟΝΕ.

ΑΥΤΕΣ ΟΜΩΣ είναι ροµαντικές εποχές. Και δεν έχουν καµία σχέση µε τη σηµερινή πραγµατικότητα. Ο δηµοσιονοµικός εκτροχιασµός οδήγησε την Ελλάδα του ευρώ στο ΔΝΤ. Ως γνωστόν, ο οργανισµός της Ουάσιγκτον έχει σκληρές ρετσέτες για τα πάντα, που συνοψίζονται στο µίνιµουµ. Ας πούµε το Ασφαλιστικό οδηγεί σε συντάξεις πείνας - εκτός αν ο εργαζόµενος έχει πληρώσει παραπάνω. Και η εισοδηµατική πολιτική κατεβάζει τη γενιά των επτακοσίων ευρώ στα διακόσια πενήντα. Το ΔΝΤ δεν προβλέπει συνδικαλισµό. Καταργεί τις συλλογικές συµβάσεις, απελευθερώνει τις απολύσεις και αφήνει τον εργαζόµενο µόνο και απροστάτευτο. Η πραγµατικότητα αυτή εικονογραφείται από ταραχές και εικόνες αστυνοµικών µε ασπίδες και κλοµπ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει ο Γιάννης Παναγόπουλος; Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι στοχοποιηµένος.

Βρέθηκε ήδη µια φορά στο νοσοκοµείο. Ενώ υπάρχει και ιστοσελίδα όπου γράφονται αυτοί που θέλουν να τον δείρουν. Επίθεση είχε δεχθεί και ο Πολυζωγόπουλος. Και τα δύο περιστατικά εγγράφονται σε µια προσπάθεια ακραίων αριστερών στοιχείων πρώτα να απονοµιµοποιήσουν και µετά να τροµοκρατήσουν τους συνδικαλιστές, ώστε να αλώσουν το συνδικαλιστικό κίνηµα. Είναι η στρατηγική των καταλήψεων, της έντασης και του χάους. Μόνος του δεν µπορεί να την αντιµετωπίσει ο Παναγόπουλος. Χρειάζεται την πολιτική βοήθεια της κυβέρνησης.

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπαθεί να τραβήξει την κόκκινη γραµµή στον ιδιωτικό τοµέα. Είναι αντίθετος σε µειώσεις µισθών - όπως και ο ΣΕΒ. Το στοίχηµα του Γιάννη, πάντως, εφόσον έχει βρεθεί στη Σελήνη, είναι µη χαθεί στο Διάστηµα. Ωστε να επιστρέψει σε λίγα χρόνια µαζί µε όλους εµάς στη Γη.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: