29.4.10

Αφίξεις...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ Τίνα Μπιρµπίλη, έρχεται η Ελενα Παναρίτη! Στον αστερισµό του Παπανδρεϊσµού υπάρχει πάντα µια καλοσπουδασµένη κυρία µε αέρα εξω τερικού και τη φόρα της πολιτικής φιλοδοξίας. Αρχικά το όνοµά της δεν είναι γνωστό παρά µόνο σε αυτούς που είναι στο σύστηµα, αλλά µια κυβερνητική θέση βοηθά στην εξοικείωση µε το µέγα πανελλήνιον.
Η ΠΑΝΑΡΙΤΗ έρχεται από τις...
όχθες της Αµερικής. Εχει περάσει από τα πανεπιστηµιακά campus των ΗΠΑ και από την Παγκόσµια Τράπεζα. Είναι επίσης γνωστή του Νίκου Παπανδρέου. Εξέπληξε πολλούς όταν βρέθηκε στο νούµερο δύο της λίστας Επικρατείας, πίσω από τον Γιάννη Ραγκούση. Αυτό µπέρδεψε µάλιστα ορι σµένους που νόµισαν πως η τοποθέτηση ήταν προοίµιο για να της ανατεθεί κάποιο από τα υφυπουργικά χαρτοφυλάκια του οικονοµικού επιτελείου. Η αλήθεια ήταν διαφορετική. Το νούµερο δύο του Επικρατείας ήταν προορισµένο για τη νοµικό Γλυκερία Σιούτη.

Την απέσυραν την ενδεκάτη ώρα µπρος στον φόβο της προεκλογικής αποκάλυψης ότι είχε υπάρξει νο µικός παραστάτης του Μιχάλη Χριστοφοράκου της Ζίµενς. Κάπως έτσι εκτοξεύθηκε η Ελενα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ χάσει χρόνο. Οικονοµολόγος µε γνώση θεµάτων ανάπτυξης, µπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Σταθάτου - το γνωστό υποκατάστηµα του Γραφείου Πρωθυπουργού στην Ηροδότου. Η ενδοκυβερνητι κή εντύπωση είναι πως έχει παίξει έναν ρόλο άτυπου οικονοµικού συµβούλου του Μαξίµου. Ο Ηρακλής Πολεµαρχάκις - που κατέχει τύποις τη θέση - έχει πάντα τα φεγγάρια του στη σχέση µε τον Παπανδρεϊσµό. Ωστόσο, η Ελενα βλέπει πιο ψηλά και όχι πολύ µακριά. Κινείται εδώ και αρκετό καιρό στο πνεύµα του ανασχηµατισµού.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως διάφορα µέλη της οικογένειας Παπανδρέου δεν χάνουν την ευκαιρία σε ποικίλες κοινωνικές συναντήσεις να συζητούν µε φίλους τους - ενίοτε δε και µε συνεργάτες του Γιώργου - για το πώς θα ανασχηµα τισθεί η κυβέρνηση. Τη βεβαιότητα του ανασχηµατισµού έχει µεταδώσει η Ελενα και σε διάφορες ξένες πρεσβείες όπου εµφανίζεται. Το υπονοούµενο ήταν ότι τον Σεπτέµβριο θα έµπαινε στην κυβέρνηση. Το ΔΝΤ έχει µάλλον επιταχύνει το χρονοδιάγραµµα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ στο υπουργικό σχήµα προϋποθέτει συµµαχίες. Πιστή στη λογική του «networking» - «δικτύωση» για τους µη έχοντες σπουδάσει σε αµερικανικό πανεπιστήµιο - η Ελενα αξιο ποίησε το προηγούµενο εξάµηνο για να καλ λιεργήσει εκλεκτικές σχέσεις, όπως, ας πού µε, µε τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν στερείται ειδικού βάρους και δεν είναι κακό να έχεις τη συµπάθειά του.

Από την άποψη αυτή, η Παναρίτη κινείται σω στά. Για να δούµε αν θα «αριβάρει» τελικά σε κυ βερνητική καρέκλα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: