29.4.10

Πάγωμα - αντίδωρο στα 120 δισ. ...

Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει το deal Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδοτική βοήθεια στη χώρα μας. Χθες, στην κυριολεξία, άναψαν τα τηλέφωνα.
Γ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τον Ν. Σαρκοζί, την Α. Μέρκελ, τον Χ. Λ. Θαπατέρο, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Ζ. Κ. Τρισέ, τον Μ. Μπαρόζο και τον Ντ. Σ. Καν.
Ο πρωθυπουργός, που ήταν σε συνεχή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και...
τους κορυφαίους υπουργούς, θα ανακοινώσει πιθανότατα ο ίδιος το νέο πρόγραμμα σταθερότητας σε συνέντευξη Τύπου.
Το τι και το πώς συζήτησαν ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η Λ. Κατσέλη, ο Φ. Σαχινίδης, ο Θ. Πάγκαλος, ο Χ. Παμπούκης, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Πεταλωτής και ο Ν. Αθανασάκης.

Ολοι συμφώνησαν πως...Ο «θα πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να μπορέσει να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο». Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για τις τράπεζες, όπου η κυβέρνηση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό για να αποτρέψει τη δημιουργία κλίματος πανικού και απόσυρσης των καταθέσεων. Ο κίνδυνος για τις τράπεζες, αν συμβεί αυτό, είναι μεγάλος.

Η σύσκεψη θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί. Το παζάρι με τους επιτηρητές είναι σκληρό. «Πολύ σύντομα ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για το πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα, διαρθρωτικά, αναπτυξιακά και οικονομικά, που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, για να βγούμε από την κρίση, αλλά και παράλληλα να εγγυηθούμε ότι η βοήθεια και η στήριξη που θα δοθεί στη χώρα μας θα πιάσει τόπο», δήλωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός.

Σε μία κίνηση που ενέταξε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ετοίμασε χθες πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για το... πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι εταίροι της επιμένουν να συμπεριλάβει στο τελικό πακέτο μέτρων και την αναστολή καταβολής του 14ου μισθού.

Το επιχείρημα για τη βιωσιμότητα των ταμείων δεν φαίνεται να τους πείθει, καθώς έχουν θέσει ως πρώτο στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον ζητούν ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τόσο σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση όσο και το όριο των απολύσεων.

Θέτουν ακόμη θέμα επιβολής πλαφόν στις συντάξεις και επιμένουν στην άμεση εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον περικοπές ζητούν και στο Δημόσιο (σ.σ.: 15% στα επιδόματα), του οποίου την παραγωγικότητα θεωρούν απαράδεκτη, και νέα αύξηση του ΦΠΑ καθώς και των ειδικών φόρων (π.χ. ποτά, τσιγάρα).

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις απολύσεις προσωπικού επικαλούμενη τον «Καλλικράτη». Υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοι που σήμερα κάθονται στα υπουργεία θα μεταταχθούν στις περιφέρειες και στους νέους δήμους.

Σημειώνεται πως ό,τι αποφασιστεί θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, ώστε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Η συμφωνία θα είναι τριετής και θα αφορά την περίοδο 2011-2013. Η κυβέρνηση διαψεύδει πως θα ζητήσει πλειοψηφία 2/3, καθώς μία τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με μεθόδευση για πρόωρες εκλογές.

«Στην κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι. Η χώρα μας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, πρέπει να διορθώσει μια πορεία πολλών δεκαετιών. Καλώ όλους σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτή την πανστρατιά», διεμήνυσε χθες ο Γ. Παπανδρέου.

«Το στοίχημα είναι εθνικό. Είναι συλλογικό. Μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς. Στοίχημα εθνικό είναι να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αλλάξει, ότι και μπορεί και θέλει να είναι μια χώρα αξιόπιστη - και θα το αποδείξουμε, με την αποφασιστικότητα και τις πράξεις μας. Θα αποδείξουμε ότι εμείς, οι Ελληνες, δεν φυγομαχούμε. Στα δύσκολα μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε θαύματα», προσέθεσε.

Αναφέρθηκε και στην προσωπική του στάση: «Ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας έχω σταθεί ειλικρινής απέναντι στους πολίτες, σε όλους. Ξέρω και ξέρουμε ότι για όλους μας αυτή η περίοδος αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη φάση στη ζωή μας, καθενός προσωπικά, αλλά και συνολικά της χώρας. Ξέρω και ξέρουμε ότι αυτά τα προσωρινά μέτρα, δύσκολα μέτρα, αλλά και οι μεγάλες και μόνιμες αλλαγές, θα μας βρουν πολύ καλύτερους μετά το τέλος αυτής της πορείας. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να προστατέψω τη χώρα μου, την οικονομία της, τον Ελληνα πολίτη, και θα το κάνουμε όλοι μαζί, ως κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός έστειλε και ένα μήνυμα στην Ευρώπη: «Και η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ευρωζώνη, πρέπει με τις δικές της κινήσεις -και όλοι μαζί, βεβαίως- να αποτρέψει μια φωτιά που φούντωσε από τη διεθνή κρίση και να αποτρέψει αυτή η φωτιά να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία». «Αυτό το βάρος, αυτής της ευθύνης, δεν είναι μιας χώρας. Είναι βάρος συλλογικό. Είναι βάρος συλλογικό της Ευρώπης, θα έλεγα είναι βάρος συλλογικό και της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.

ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ
Γιώργος: Δεν θέλουμε να μας χαριστούν

«Θέλουμε να ξεχρεώσουμε, δεν θέλουμε να μας χαριστούν χρήματα», διεμήνυσε από το συνέδριο του Εκόνομιστ ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι παράλογο πριν από 4 μήνες να μην έχουμε μηχανισμό και τα επιτόκια να είναι 4 φορές κάτω και σήμερα που υπάρχει απόφαση να είναι 4 φορές πάνω». Επισήμανε την ανάγκη «η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της για να μην επεκταθεί η φωτιά που έχει ανάψει». Σήμερα, στις 11.30 π.μ. ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους των ΟΚΕ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ.

Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: