31.12.09

«Κουλ»...


Της Αριστοτελίας Πελώνη...
Ο ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ έλεγε ότι στην πολιτική ορισμένες φορές είναι καλύτερο να χάνεις και να κάνεις το σωστό, παρά να κερδίζεις και να κάνεις το λάθος.

ΜΟΙΑΖΕΙ με το δίλημμα που βρίσκεται στην καρδιά της ενδοκυβερνητικής συζήτησης για το πώς θα βγει από την Εντατική η ελληνική οικονομία. Όμως και τα δύο μαζί, δηλαδή και να κερδίσεις και να κάνεις το σωστό, συμβαίνουν σπάνια και μοιάζουν με τον τετραγωνισμό του κύκλου.

ΤΗ ΦΡΑΣΗ αυτή έχει...
χρησιμοποιήσει και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να περιγράψει όσα πρέπει να γίνουν στην οικονομία. Με την ίδια φράση θα μπορούσε να έχει σκιαγραφήσει και τα δύο στρατόπεδα στα οποία χωρίστηκε η κυβέρνηση για τα μέτρα που απαιτούνται για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο ΙΔΙΟΣ δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι υπάρχουν δύο γραμμές για την οικονομία. Αλλά, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του, το ρήγμα στις σχέσεις του με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη βαθαίνει όλο και περισσότερο. Ο υπουργός Οικονομικών είναι χαμηλού προφίλ και όσοι τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως «κουλ». Η Ολλανδή σύζυγός του είναι συγγραφέας οδηγού για «εναλλακτικούς» ξενώνες στην Ελλάδα, κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στην ήσυχη Σέριφο και πέρασαν τα Χριστούγεννα στο Άμστερνταμ.

ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ, με καλές σπουδές στο εξωτερικό και εμπειρία στις Βρυξέλλες, μεταπήδησε από τον κύκλο των εκσυγχρονιστών στο στενό περιβάλλον του Παπανδρέου. Ίσως κάποιοι να μην του το συγχωρούν. Ο Γιώργος γνώριζε τι τον περίμενε όταν κλήθηκε να καθήσει στην ηλεκτρική καρέκλα της Πλατείας Συντάγματος και επιβίωσε από την πρώτη του σύγκρουση με κάποιους στο ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά μέτρα. Αλλά η πρώτη βολή μπορεί να ήταν απλώς προειδοποιητική. Ο ίδιος δεν συνηθίζει να απαντά πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά να χτυπά όταν κανείς δεν το περιμένει. Άλλωστε δεν διαπραγματεύεται ο Παπουτσής με τον Τρισέ και τον Αλμούνια.

Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ του κύκλου δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσω μάλλον όταν επικρέμαται η απειλή της εποπτείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους που δεν θα επιλέξουμε.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ θα είναι κρίσιμο για τον Παπακωνσταντίνου ήδη από τις πρώτες ημέρες. Και θα δείξει αν ο Γιώργος θα μπορέσει να παραμείνει «κουλ».
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: