31.12.09

Πριμ στο αφορολόγητο με αποδείξεις...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Πάνω από 12.000 ευρώ για όσους υποβάλλουν μεγάλα ποσά...
Γ. Παπακωνσταντίνου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απορρίπτει προτάσεις για επιστροφή φόρου από τις ΔΟΥ σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω των αποδείξεων και διευκρινίζει ότι το φορολογικό όφελος θα έρχεται με την εκκαθάριση των δηλώσεων
Έξτρα αφορολόγητο, υψηλότερο από 12.000 ευρώ, θα έχουν όσοι μαζεύουν πολλές αποδείξεις, πάνω από ένα όριο, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το κίνητρο των φορολογουμένων για τη ...

▅συλλογή αποδείξεων.
Το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί από την κυβέρνηση στην επιτροπή διαλόγου για τη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, μεταξύ των οποίων και το όριο των αποδείξεων πάνω από το οποίο θα δίνεται το επιπλέον φορο-μπόνους.

«Με το νέο σύστημα, το εισόδημα θα είναι ανάλογο των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος για να κερδίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ» λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπληρώνει ότι «οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι το αφορολόγητο των 12.000

ευρώ θα το αποκτούν, για παράδειγμα, με αποδείξεις αξίας 1.000- 2.000 ευρώ». Η απαιτούμενη αξία των αποδείξεων θα κλιμακώνεται όσο αυξάνονται τα εισοδήματα των φορολογουμένων και αν είναι σημαντικά μεγαλύτερη θα αυξάνεται και το αφορολόγητο πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Μια από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά τη συλλογή αποδείξεων αξίας 6.000 ευρώ για μισθωτούςσυνταξιούχους και 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή όσο είναι σήμερα το αφορολόγητο όριό τους. Αυτά θα είναι τα όρια της αξίας των αποδείξεων για να κερδίσει κάποιος το αφορολόγητο των 12.000

ευρώ.

Αν κάποιος συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις, σχεδιάζεται ένα ποσοστό της αξίας τους να αφαιρείται από το εισόδημα, ώστε επί της ουσίας να αυξάνεται το αφορολόγητο. Η πρόσθετη αυτή έκπτωση θα παρέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος, από 12.000 έως 18.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ. Σε αυτό το κλιμάκιο άλλωστε σχεδιάζεται να επιβληθεί ο χαμηλός συντελεστής 10% ή 15%, ώστε να έχουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα από 25% που είναι σήμερα.

Μαζεύουμε αποδείξεις
Το νέο σύστημα σύνδεσης αφορολογήτου με αποδείξεις θα αφορά τα εισοδήματα του 2010 που θα φορολογηθούν το 2011. Αυτό σημαίνει πως από αύριο, κάθε απόδειξη σημαίνει λιγότερο φόρο και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν... ετήσιο αρχείο αποδείξεων.

Από τις αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία θα εξαιρούνται μόνο αυτές που αφορούν πάγια έξοδα όπως π.χ. ακίνητα και αυτοκίνητα και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, καθώς το Δημόσιο δεν έχει κίνητρο να εντάξει τους συγκεκριμένους λογαριασμούς σε καθεστώς εκπτώσεων.

Αντίθετα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες αλλά και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πατωματζήδες κ.λπ. θα πρέπει να φυλάσσονται. Οι αποδείξεις δεν θα υποβάλλονται στην Εφορία, αλλά σε ειδική φόρμα θα συμπληρώνονται στοιχεία όπως ο ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και η ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης, ώστε να μπορούν να διασταυρωθούν τα στοιχεία και να μη «διπλοδηλώνονται» οι αποδείξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει προτάσεις για επιστροφή φόρου από τις ΔΟΥ σε τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. ανά τρίμηνο, μέσω των αποδείξεων και διευκρινίζει ότι το φορολογικό όφελος θα έρχεται με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ

του αφορολογήτου με τις αποδείξεις θα τεθεί σε ισχύ από τα εισοδήματα του 2010 που θα φορολογηθούν το 2011


Νέες πιέσεις για σκληρά μέτρα από Κομισιόν, Γερμανία, ΔΝΤ

ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ» ξαναζεσταίνουν με δηλώσεις τους ο κοινοτικός επίτροπος Αλμούνια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και στελέχη του ΔΝΤ, πιέζοντας εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη σκληρών μέτρων, λίγες ημέρες πριν από το πρώτο τεστ του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες.

«Οι αγορές έχουν εξαντλήσει τα όριά τους απέναντι σε περιπτώσεις όπως η Ελλάδα», υποστήριξε ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια σε δηλώσεις του σε ισπανικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας με νόημα πως «οι επενδυτές έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν να τις δανείζουν, εάν οι κυβερνήσεις τους δεν προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα για τη μείωση του χρέους τους». Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος για την Ευρώπη επικεφαλής του ΔΝΤ Μ. Μπέλκα, δήλωνε την ετοιμότητα του Ταμείου να βοηθήσει στη διάσωση της Ελλάδας, εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο, σπεύδοντας να εκφράσει την... ελπίδα ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί.

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για να βοηθήσει τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση ανάλογη της Ελλάδας. Όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα λύσει μόνη της τα προβλήματά της», δήλωσε κ. Μπέλκα σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΔΝΤ θα ήταν έτοιμο να βοηθήσει στη διάσωση της Ελλάδας, τόνισε: «Ναι, είμαστε έτοιμοι. Αλλά εξαρτάται από το αν θα το ζητήσουν η Ελλάδα ή η Ε.Ε.».

Επικριτικά σχόλια από Σόιμπλε
Σε νέα επικριτικά σχόλια κατά της Ελλάδας προχώρησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Σε δηλώσεις του στη «Βild» είπε ότι «η χώρα δεν μπορεί να αποφύγει να σώσει τον εαυτό της. Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια ζει πέρα από τις δυνατότητές της.

Παράλληλα τήρησε αποστάσεις από μία πιθανή οικονομική βοήθεια της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό επισήμανε ότι «θα ήταν κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη, αν στηρίζαμε την Ελλάδα μέσω οικονομικής βοήθειας».

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται την ώρα που το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (σήμερα αναμένεται σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών)

προγραμματίζουν τα πρώτα βήματα δανεισμού για το 2010, όταν το Δημόσιο θα αναζητήσει στις αγορές 54 δισ. ευρώ. Την προσεχή Δευτέρα άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει στην Κομισιόν το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας ώστε το κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που θα φθάσει στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου να προχωρήσει απευθείας στις όποιες διορθώσεις κριθούν απαραίτητες.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: