27.8.09

«Άλλαξέ τους όλους εκτός από μένα...»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Αμετακίνητοι δηλώνουν οι κορυφαίοι υπουργοί την ίδια ώρα που ζητούν από τον Καραμανλή να κάνει ανασχηματισμό εδώ και τώρα...
Μύλος έχει γίνει η Ν.Δ. μετά και τις φωτιές που έκαψαν το ένα τρίτο της Αττικής. Μπροστά στον φόβο της κυβερνητικής κατάρρευσης και μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ασκούν έντονες πιέσεις στον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενός σαρωτικού ανασχηματισμού.
Από το Μαξίμου δεν βγαίνει... καπνός, αλλά υπουργοί και βουλευτές προεξοφλούν τις αλλαγές, με βασικό επιχείρημα ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν μπορεί να ανέβει στη ΔΕΘ χωρίς να κάνει κάτι». Πεπεισμένοι ότι ο...

ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών εμφανίζονται πλέον ακόμη και υπουργοί που μέχρι πρότινος- πριν οι φλόγες τυλίξουν τη Βορειοανατολική Αττική- απέκλειαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Προβεβλημένα στελέχη, εξάλλου, εξακολουθούν να κρατούν ψηλά και το «σχέδιο εξόδου» με επίσπευση των εκλογών, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός «δεν έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή επιχειρούσαν χθες το απόγευμα να βάλουν φρένο στην έντονη φημολογία περί ανασχηματισμού, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός «θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με πολιτική ατζέντα» και «δεν προκρίνει κινήσεις εντυπωσιασμού». Επέμεναν δε ότι από την πλευρά του κ. Καραμανλή δεν έχει γίνει καμία κίνηση που να υποδηλώνει ότι σχεδιάζονται αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το ρεύμα του ανασχηματισμού, ωστόσο, διαχέεται από χθες το πρωί σε όλη τη γαλάζια κομματική πυραμίδα, με τα περισσότερα στελέχη να υποδεικνύουν τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) ως τη χρονική στιγμή που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η κίνηση του Πρωθυπουργού.

Κλειδί οι δύο «πυροπαθείς»
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού έχουν οδηγήσει, ουσιαστικά, στην στοχοποίηση των κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου και Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ αρκετοί υπουργοί και βουλευτές ζητούν την «κεφαλή επί πίνακι» και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγ. Αντώναρου, στον οποίο καταλογίζουν ένα επικοινωνιακό «ναυάγιο» που έκανε ακόμη πιο αρνητικό το κλίμα για την κυβέρνηση.

Κατά τα ίδια στελέχη, οι κ.κ. Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης και Αντώναρος είναι τα πρόσωπα- κλειδιά ενός ανασχηματισμού, καθώς η δική τους μετακίνηση θα κρίνει, όπως λένε, και το εύρος των αλλαγών.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι υπουργοί που θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένο να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες πριν από τη ΔΕΘ, θεωρούν εαυτόν αμετακίνητο ή ότι είναι τα κεντρικά πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η συζήτηση αυτή είναι προφανές ότι προκαλεί ρήγματα στη συνοχή της κυβέρνησης και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των υπουργών.

Ψυχρό κλίμα στην Κατεχάκη
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δίνη του κυκλώνα, προκρίνει τη λύση του ανασχηματισμού. Το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στη σχέση του με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη (αρμόδιο για τον τομέα Δημόσιας Τάξης), ευνοεί αλλαγές στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη και πολλοί στη Ν.Δ. στοιχηματίζουν ότι ο υπουργός δεν θα είχε πρόβλημα με την αντικατάσταση του αναπληρωτή του.

Επίσης, θεωρούν ότι ο κ. Παυλόπουλος θα έβλεπε θετικά και την ανασύσταση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, αν και μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε και μια παραδοχή από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι έκανε λάθος, όταν προ διετίας αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο υπουργείων.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: