28.7.09

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για ν' αλλάξουν κουφώματα...

To δημόσιο καλύπτει έως και το 50% της δαπάνης μόνο για ακίνητα με τιμή ζώνης κάτω των 1500 ευρώ...
Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δικαιούστε επιδότησης για να αλλάξετε τα κουφώματα, να αντικαταστήσετε τον καυστήρα ή να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% της συνολικής δαπάνης. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας πριν από λίγο τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

Το πρόγραμμα αγγίζει και όσους έχουν...
ακίνητα σε ακριβότερες περιοχές της χώρας. Βέβαια, για τα ακίνητα με τιμή ζώνης υψηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν θα δίνεται επιδότηση αλλά φορολογικά κίνητρα. “Αυτά τα φορολογικά κίνητρα, θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τις επιδοτήσεις” δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι “συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες”.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η ίδια συμμετοχή των πολιτών, συνολικά θα κινηθούν κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στα κτίρια που θα επιδοτηθούν είναι οι εξής:

1. Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές
2. Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισιών κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
3. Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου, ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι οι εξής:

1. To πρόγραμμα αφορά σε όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980
2. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης, δίνει αυτό τον χρόνο στους πολίτες ώστε να προετοιμάσουν τις εργασίας και να συνεννυοηθούν με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας.
3. Ο ανώτατος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο
4. Οι αιτήσεις των πολιτών, θα γίνουν στο ΚΕΠ της περιοχής τους. Από την επόμενη εβδομάδα, θα λειτουργήσει και γραμμή επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών
5. Για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εξαιρείται η θερμομόνωση του κελύφους. Για αυτή τη διαδικασία, θα απαιτηθεί έκδοση άδειας από την πολεοδομία.
6. Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με το αν το κτίριο είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επίσης, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης. “όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις, το ποσοστό ανεβαίνει” σημείωσε ο κύριος Χατζηδάκης. Για το ύψος των δαπανών που θα επιχορηγηθούν, έχει καταρτιστεί κατάλογος ανάλογα με τις προδιαγραφές των υλικών.
enet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: