29.5.09

Τεντώνει το σκοινί η Βόρειος Κορέα με απειλές και συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων...

ΣΕΟΥΛ.Στη σκιά της πυρηνικής δοκιμής
Με περαιτέρω «μέτρα αυτοάμυνας» εάν δεχθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πυρηνική δοκιμή της Δευτέρας προειδοποιεί το βορειοκορεατικό καθεστώς, προχωρώντας παράλληλα σε νέα εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς -την πέμπτη κατά σειρά- στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της.
Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία υπέβαλαν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη προσχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει με τους πιο δυνατούς όρους την πυρηνική δοκιμή της 25ης Μαΐου και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόσει αυστηρά τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή του Οκτωβρίου του 2006.
Ταυτόχρονα, το...
Συμβούλιο Ασφαλείας οδηγείται προς επιβολή και νέων κυρώσεων δεδομένης της παραβίασης από τη Βόρειο Κορέα του ψηφίσματος που εκδόθηκε μετά τη δοκιμή του 2006.

Στην πρώτη αντίδρασή του απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, το διεθνώς απομονωμένο καθεστώς της Πιονγιάνγκ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι εάν «προκληθεί» από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λάβει περαιτέρω «μέτρα αυτοάμυνας».

Διευκρινίσεις δεν δίνονται πέραν του ότι μία απόφαση του ΣΑ θα ακυρώσει κατά την Β.Κορέα την εκεχειρία που τερμάτισε τον κορεατικό πόλεμο το 1953. Η Πιονγιάνγκ έχει ήδη δηλώσει ότι η εκεχειρία είναι νεκρή και έχει προειδοποιήσει ανοιχτά με επίθεση τη Σεούλ μετά την απόφασή της προσχωρήσει στην Πρωτοβουλία Ασφαλείας για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Όπλων.

«Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μας προκαλέσει, θα είναι αναπόφευκτο να ληφθούν νέα μέτρα νόμιμης άμυνας» ανακοίνωσε το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της. Από τις αρχές της εβδομάδας η Βόρειος Κορέα έχει προχωρήσει συνολικά σε πέντε εκτοξεύσεις πυραύλων, πέραν της πυρηνικής δοκιμής.

Οι πέντε πύραλοι εκτοξεύθηκαν μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης από τις ανατολικές ακτές της κομμουνιστικής χώρας και είχαν βεληνεκές 130 χιλιομέτρων.

Προκλήσεις εσωτερικής κατανάλωσης;

Οι περιφερειακές δυνάμεις αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος που επιδεικνύει ολοένα και περισσότερη επιθετικότητα. Η Νότιος Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού των δυνάμεών τους στην περιοχή, πάντως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει επί του παρόντος να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Σεούλ.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί και καταδικάζει με τους ισχυρότερους όρους τη βορειοκορεατική προκλητικότητα, η οποία κατά πολλούς αναλυτές στοχεύει κυρίως στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας και στην ενίσχυση της εξουσίας του ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Μετά το εγκεφαλικό που φέρεται να υπέστη το περασμένο έτος, ο 67χρονος Βορειοκορεάτης ηγέτης ενδέχεται να καταφεύγει σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος για να ετοιμάσει το δρόμο της διαδοχής του από έναν εκ των γιων του.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν επίσης το γεγονός ότι ο Κιμ χρησιμοποιεί επί μακρόν την απειλή εισβολής των ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τη διάθεση των πενιχρών πόρων της χώρας στο στρατό που τον διατηρεί στην εξουσία αντί για τον υπόλοιπο πληθυσμό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων που ζει εξαθλιωμένος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: